Post Danmark indfører ny service: Send brevet i dag - fremme i morgen

16x9
Quickbrevet kommer i stedet for det tidligere såkaldte A-post, der nu helt bortfalder. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

Post Danmark indfører til sommer et såkaldt "Quickbrev", der kan leveres dag til dag. Det bliver noget dyrere.

Efter den politiske aftale om posten vil Post Danmark introducere et nyt såkaldt "Quickbrev". Brevet vil tilbyde den dag-til-dag levering, der ellers faldt bort med aftalen.

Det fortæller Post Danmark i en pressemeddelelse.

- Borgere og virksomheder vil fortsat kunne sende breve fra dag til dag. I dag kan de fleste breve sagtens være nogle dage undervejs, men hvis det er afgørende at få brevet frem dagen efter, så kan man benytte det nye Quickbrev, skriver Henning Christensen, administrerende direktør i Post Danmark.

Quickbrevet kommer i stedet for den tidligere såkaldte A-post, der nu helt bortfalder.

Prisen bliver 27 kroner

Prisen på Quickbreve og A-post, der ellers er ens, er dog forskellig. Det kommer til at koste 27 kroner at sende et Quickbrev mod 19 kroner for A-post, som det er i dag.

- Da de nye Quickbreve ligger uden for befordringspligten, bliver de pålagt moms, og derfor kan almindelige frimærker ikke benyttes til Quickbreve. Men vi laver et nyt frankeringsmærke, ligesom man kan benytte Mobilporto, skriver Henning Christensen.

Postkassen kan ikke bruges

Quickbrevene kan i modsætning til den tidligere A-post kun afsendes fra posthuse og kan altså ikke puttes i en almindelig postkasse.

Ønsker kunderne ikke at bruge Quickbreve, er alternativet almindelige breve, der bliver leveret to gange om ugen. Quickbreve vil blive leveret seks gange om ugen.

Postaftalen faldt på plads i begyndelsen af maj og blev indgået mellem blå blok, Socialdemokraterne, De Radikale og SF.

Aftalen lempede kravene til Post Danmarks distribution af post og skulle forbedre selskabets økonomi med 328 millioner kroner.

- Vi er nødt til at forholde os til, at Post Danmark taber penge hver eneste dag. Derfor har vi taget en række initiativer, som sikrer, at Post Danmark fremover fortsat vil være stærkt og udbringe post i hele landet, sagde Socialdemokraternes postordfører, Christian Rabjerg Madsen, da aftalen blev indgået.

Her bliver postservicen forringet

A-posten forsvinder: Op til fem dages levering

A-posten forsvinder. Det betyder, at du fremover skal vente op til fem dage på at modtage et brev.
Prisen på A-post, som skal leveres på førstkommende hverdag, blev sat op fra årsskiftet. Men nu forsvinder muligheden for at sende den hurtige type af post helt.
Faldet i brevmængden har nemlig givet Post Danmark den udfordring, at når de omdeler, så omdeler de for det meste et enkelt brev eller en enkelt pakke på grund af A-posten.
Derfor har det været i postvæsenets interesse, at få flere kunder til at vælge B-post, som tager op til fire dage at levere. På den måde kan Post Danmark samle flere breve og pakker før de kommer ud til borgeren.

Færre dage med udbringning

Partierne er også enige om, at Post Danmark kan nøjes med at bringe post ud fem dage om ugen i stedet for seks.
Det betyder, at man i nogle områder ikke leverer om lørdagen, mens man i andre områder ikke levererer en anden dag. Det er helt op til Post Danmark at beslutte hvilke dage, der ikke skal leveres post.

Gebyr for at videresende post

Derudover kommer det til at koste penge, at få videresendt sin post.
I dag er det gratis at få omadresseret sin post, hvis man for eksempel er i sommerhus.
Fremover bliver det en tilvalgsordning, som vil koste modtageren penge.