Studerende bliver udnyttet: Jeg skulle hæve min løn og aflevere den tilbage

Tre udenlandske studerende fortæller her, hvordan de har arbejdet som underbetalt eller helt gratis arbejdskraft i Danmark, fordi de modtog SU.

- Jeg hjælper dig med at få SU, men lønnen jeg overfører til din bankkonto, den vil jeg have tilbage igen.

Sådan lød chefens besked til ”Lisa”, der er udenlandsk studerende i Aalborg. Hun og andre studerende, der er kommet til Danmark fra et EU-land, bliver nemlig udnyttet som billig eller helt gratis arbejdskraft danske virksomheder, der udnytter det danske SU-system.

I Operation X programmet ”Gratis arbejdskraft for SU-midler” står hun og to andre udenlandske studerende frem og fortæller, hvordan danske firmaer med fupkontrakter får det til at se ud som om, at de får ordenligt løn for deres jobs ved siden af studiet, så de kan få dansk SU.

I virkeligheden arbejder de langt flere timer, end de får løn for. Hvis de altså får lov at beholde deres løn.

Men de er blot tre historier af mange. En landsdækkende undersøgelse foretaget af Operation X viser, at hele 38 procent af de adspurgte udenlandske studerende kender til problemstillingen, hvor studerende blive udnyttet som billig arbejdskraft, fordi de modtager SU.

square to 16x9

- De ville hjælpe mig med SU

Max Voloaga er fra Rumænien. I sommeren 2011 rejste han til Danmark for at studere ”hospitality and tourism management” på University College Nordjylland i Aalborg.

Undersøgelsen

Operation X har sendt en online survey ud til skoler og universiteter i Danmark. 226 personer har i alt deltaget i undersøgelsen.

177 personer har svaret på spørgsmålet, om de kender til problemstillingen, hvor udenlandske studerende bliver udnyttet som underbetalt arbejdskraft for, at de kan modtager SU.

Det svarer 38 procent ja til. København, Køge, Esbjerg, Horsens, Aarhus, Viborg og Kolding bliver nævnt som byer, hvor det foregår.

Han brugte lang tid på at finde et arbejde. Han forklarer, at det er svært, fordi der er mange studerende om buddet. Og det er ikke mange steder, der er interesserede i at ansætte medarbejdere, der ikke kan tale dansk. Efter nogle måneder lykkedes det ham at få et arbejde hos virksomheden Bogø Sandwich, der er en sandwichkæde i Aalborg, som blandt andet leverer frokostordning til 15 skoler.

- Ejeren forklarede, at de ville hjælpe mig med SU. De ville dybest set give mig SU, det var deres ord. Jeg tænkte, det lød mærkeligt, da det jo er den danske stat, der giver SU til studerende med et arbejde, siger Max Voloaga.

Max Voloaga fik en ansættelseskontrakt, hvor han på papiret skulle arbejde 43 timer til en timeløn på 95 kroner. I virkeligheden arbejdede han hver måned omkring 90-100 timer, men fik kun løn for 43 timer. Det svarer til 40-45 kroner i timen.

Begrundelsen for, at han skulle arbejde det dobbelte af, hvad han fik løn for, var at virksomheden Bogø Sandwich hjalp ham med et arbejde, så han kunne få SU. Det fremgår af en sms-korrespondance, med ejeren, Mohammed El-hajj (referencer til andre ansatte er udeladt):

Mohammed El-hajj
I know you help me and I help you so you can get SU
Max Voloaga
I get SU from Denmark. Not you Mario. (...)
But I give you the job to help with SU. I know Denmark give the SU but I help with it. I talk only about you work 1 hour and you write 2,5. I don’t talk about other thing.
No, you give me the job because you need someone to clean. I told you 3 times already why I write like this. You don’t want to understand because you don’t want to give me my money (...)

Max Voloaga arbejder ikke længere for Bogø Sandwich.

Direktøren for Bogø Sandwich, Akram El-Hajj, mener, at den lave timeløn skyldes, at nogle af de udenlandske studerende arbejder langsommere end andre.

- Jamen der er nogen, der arbejder 100 timer, nogen arbejder ikke 100 timer. Det er jo deres problem, at de arbejder så meget. Dem der arbejder langsomt, det er jo op til dem, at de får den timeløn (45 kroner i timen –red.), siger direktør Akram El-Hajj.

square to 16x9

- Det var kun papiret, jeg fik en ordenligt løn

Teodor Dimitriev er udenlandsk studerende i Danmark. I efteråret 2014 pakkede han sin taske i Bulgarien og rejste til Aalborg for at læse Computer Science på University College i Nordjylland.

Han blev også ansat hos sandwichkæden Bogø Sandwich i Aalborg. Han blev lovet en ansættelseskontrakt. Og på papiret skulle han arbejde 43 timer til en timeløn på 95 kroner i timen.

Men det viste sig hurtigt, at det langt fra var virkeligheden. Teodor Dimitriev arbejdede hver måned tæt på 80 timer. Men da lønnen gik ind, fik han kun løn for 43 timer. Det svarede til 40-45 kroner i timen.

Hver gang Teodor Dimitriev konfronterede ejeren med den manglende løn, var argumentet altid det samme:

- ”Husk på at jeg hjælper dig med SU, og du får ét gratis måltid mad”, Det var altid forklaringen. Fordi jeg var udenlandsk studerende, og han hjalp mig med at få SU. Så det skulle jeg bare finde mig i at arbejde til 40-45 kroner i timen, siger Teodor.

Teodor Dimitriev arbejder ikke længere for Bogø Sandwich, og han har i dag med hjælp fra 3F i Aalborg fået Bogø Sandwich til at betale løn for de mange ekstra timer, han manglede betaling for.

Men selvom ledelsen af Bogø Sandwich er gået med til at betale Teodor løn for de timer, han manglede løn for, så mener de fortsat ikke, at de snyder eller udnytter udenlandske studerende.

square to 16x9

- Vi er alene her. Der er ingen til at beskytte os

Lisa har arbejdet for virksomhedsejeren Tomas Kibisa, der ejer og driver flere restauranter i Aalborg og et rengøringsfirma. Hun fortæller, at hun hver måned skulle hæve den løn, hun fik og aflevere den tilbage i kontanter til Tomas Kibisa.

Lisa er ikke pigens rigtige navn. Hun ønsker at være anonym I frygt for hendes tidligere arbejdsgives reaktion. Hendes rigtige identitet er kendt af redaktionen.

Fordi Lisa fik SU, skulle hun arbejde uden at få så meget som en krone i løn. Men på hendes ansættelseskontrakt, lønsedlen og selv på hendes kontoudtog lignede det stadig et godt og velbetalt job.

- Det er den eneste mulighed, som de udenlandske studerende har her i Aalborg. Alle mine venner, alle de studerende, de arbejder under de her betingelser. Vi har ikke noget andet valg, forklarer hun.

Virksomhedsejeren Tomas Kibisa nægter at have bedt sine ansatte betale deres løn tilbage, og mener derimod, at han hjælper udenlandske studerende, som kommer til Danmark.

Flere studerende fra EU-lande i Danmark

I 2011 var der 340 studerende fra EU, der modtog SU, fordi de havde et arbejde. I 2015 er antallet af studerende steget til 7.653.

Der kommer hvert år omkring 8000 udenlandske studerende fra EU lande til Danmark for at studere.

Hundreder af millioner af kroner

I 2013 slog en EU dom fast, at EU-borgere, der studerer i Danmark, kan modtage SU, hvis de har et arbejde på mindst ti timer om ugen.

Efter EU-dommen er antallet af udenlandske studerende, der hæver den danske SU eksploderet. I 2013 blev der udbetalt 97 millioner kroner i SU til udenlandske studerende med arbejde. Det tal er i 2015 nået helt op på 321 millioner kroner.