Se billederne: Sådan kan brande bekæmpes fra luften

Europæiske brandfolk øvede sig i at bekæmpe brande i Helsingør med det nye smarte våben: Droner

Droner er et nyt effektivt våben til at få overblik over en brand og se ilden lidt fra oven, når den ellers er for farlig at nærme sig.

Hovedstadens Beredskab er blandt de førende i Europa, når det gælder brug af droner. Og i dag var brandmænd og redningsfolk fra Danmark, Island, Irland og Wales samlet i Helsingør for at udveksle erfaringer.

- De er nok de førende i Europa på dette område. Så vi er samlet for at lære fra hinanden, siger Tony O’Brian, der er administrerende direktør i den europæiske 112-organisation.

Ild i Brandby

I Helsingør ligger øvelsesbyen Brandby, hvor brandfolkene med god samvittighed kan sætte ild til både bygninger og biler – og så øve sig i, hvordan en drone i luften kan give et bedre overblik over ulykkesstedet.

Dronerne er ikke bare et ekstra sæt øjne i luften. Varmesøgende kameraer kan afsløre, hvordan en brand breder sig under et tag eller inde i en bygning.

Og det er noget der vækker særlig interesse i Island, hvor man gerne vil bruge varmesøgende kameraer til at lede efter vildfarne vandrere i ødemarken.

- Det er en spændende ny teknik, som vi kan bruge i vores arbejde, siger den islandske redder Olafur jonjohnsson, der er blandt gæsterne i Brandby.