Leder af teltlejr fritstillet: Video viser asylansøger bliver lagt i benlås

16x9
Lederen af teltlejren i Næstved er blevet fyret. Foto: TV Øst / TV Øst

Beskyldninger om trusler og en video, der lørdag bringes til torvs af avisen Information, har fået kommune til at fritstille leder af asylcenter.

Centerlederen i Næstved Asylcenter har anvendt trusler, voldsom fysisk magt og kollektiv afstraffelse over for beboerne i teltlejren, fortæller en række asylansøgere til Information. Han er nu blevet fritstillet af Langeland Kommune.

I alt 12 beboere fortæller til avisen, at lederen kom med trusler mod asylansøgere, hvis han var utilfreds med deres opførsel. Ifølge dem sagde han blandt andet, at han ville skade deres asylsag eller sende dem tilbage til Sandholm, der fungerer som modtagecenter for nye asylsøgere.

Yderligere foretog lederen og to af hans medarbejdere i sidste uge en magtanvendelse på asylcentret. Episoden er blevet filmet, og på videoen kan man se en syrisk asylansøger blive lagt i benlås og få trykket sit ansigt ned mod jorden.

Det er blandt andet nedenstående private video, Information i dag har bragt, som danner grundlag for beskyldningerne mod lejrchefen:

'På kant med loven'

Som udgangspunkt er det ikke lovligt for personale på et asylcenter at anvende magt over for beboerne, men er der tale om, at man har handlet i nødværge, kan en magtanvendelse retfærdiggøres.

Claus Juul, juridisk konsulent i Amnesty, vurderer efter at have set de to videoer, at "centerlederen og hans personale er på kant med straffeloven". Han understreger, at han ikke på videoerne kan se, hvad der går forud for magtanvendelsen.

Det er Langeland Kommune, der driver centret, og Information har forelagt oplysningerne om lederen for kommunen. Det er resulteret i, at han fredag eftermiddag er fritstillet. Han fratræder sin stilling 1. juni.

Tidligere dømt for vold

Information kan samtidig berette, at lederen i 2014 blev dømt for vold mod to børn på et behandlingssted for omsorgssvigtede børn og unge, hvor han var forstander. Han blev derefter fyret fra bostedet.

Alligevel fik han stillingen som leder af asylcentret i Næstved, der har kapacitet til at huse 400 asylansøgere.

Flygtningepræst i Næstved Nete Ertner Rasmussen er hver uge i kontakt med omtrent 30 asylansøgere fra Næstved Asylcenter. Hun genkender billedet af, at beboerne lever i frygt for lejrens leder.

- Jeg oplever angsten for, at man bliver sendt til Sandholm, og jeg hører om folk, der går i skole eller i praktik med høj feber, fordi de er bange for at få skadet deres asylsag, siger hun til Information.

Langeland Kommunes asylchef, Ulrik Pihl, siger til Information, at kommunen vil undersøge sagen - blandt andet om der er brugt nødvendig eller unødvendig magt.