OVERBLIK: Digteren Yahya Hassans vilde liv i rampelyset

Yahya Hassan har fyldt meget i de danske medier de seneste år. Her får du et overblik over digterens turbulente år i rampelyset.

Digteren Yahya Hassan er blevet anholdt og sigtet for at skyde en 17-årig mand i foden under et sammenstød i Aarhus. Det bekræfter kilder overfor TV 2.

Yahya Hassan har i den seneste tid været særdeles aktiv på de sociale medier, hvor hans meget frembrusende adfærd på især Facebook har skabt stor debat på digterens profil.

Han har blandt andet slået flere opslag op, hvor han angiveligt bliver overfaldet...

... og efterfølgende truer sine overfaldsmænd.

På Facebook skrev Yahya Hassan den 13. marts følgende om de påståede mordforsøg:

I februar blev Yahya Hassan sigtet for at have kørt bil i narkopåvirket tilstand. Det betød efterfølgende, at Nationalpartiet gav den 20-årige aarhusianer sparket fra partiet.

Efter nyheden stillede Yahya Hassan op til et interview med TV 2 News, hvor han fortalte, at han føler sig chikaneret af politiet.

Et reelt interview kunne det dog næppe kaldes, da TV 2 News' vært Allan Silberbrandt ikke fik lov til at få et ord indført under Hassans enetale, der endte med, at ekspolitikeren rejste sig og forlod studiet.

- Jeg er fucking vred på mine forældres generation

Det er langt fra første gang, Yahya Hassan gør sig bemærket. Historien om den unge digter og politiker er lang, selvom han kun har været en offentligt kendt person i knap tre år.

Berømmelsen tog for alvor fat, da Yahya Hassan, der kommer fra den ghetto-listede del af det vestlige Aarhus, fik et eksplosivt gennembrud, da han som 18-årig i 2013 udgav sin første digtsamling ”Yahya Hassan”.

Digtene blev blandt mange betragtet som nyskabende, og med sine stærke og provokerende linjer om sin opvækst som barn i en familie med palæstinensiske rødder, skabte han sig hurtigt både fjender og venner.

I første omgang følte en del, særligt muslimer, sig stødt af den kritik, som Yahya Hassan fremførte - eksempelvis i digtet ”PARABOL”, hvor han beskriver et besøg i moskeen med sin far.

Men allerede inden digtsamlingen udkom, fik Yahya Hassan stor opmærksomhed, da han i et interview med Politiken den 5. oktober 2013 i hårde vendinger kritiserede sine forældre og indvandreforældre generelt:

- Jeg er fucking vred på mine forældres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980’erne. Den der kæmpe gruppe af flygtninge, der skulle forestille at være forældre, har totalt svigtet deres børn. Så snart vores forældre landede i Kastrup, var det, som om deres rolle som forældre hørte op. Og så kunne vi se vores fædre rådne passivt op på kontanthjælp i sofaen med fjernbetjeningen i hånden, ledsaget af en desillusioneret mor, der aldrig sagde til eller fra. Os der faldt fra på uddannelser, os der blev kriminelle, og os der blev bumser, vi blev ikke svigtet af systemet, men af vores forældre. Vi er den forældreløse generation.

Litteraturpriser og trusler om vold

Yahya Hassan turnerede Danmark rundt for at læse sine digte op for fulde huse.
Yahya Hassan turnerede Danmark rundt for at læse sine digte op for fulde huse. Foto: Claus Bech / Claus Bech/Scanpix

Frem mod udgivelsen af digtsamlingen uddybede Yahya Hassan sin kritik i flere interviews, blandt andet i et interview med journalist Martin Krasnik på DR2.

Den 17. oktober 2013 udkom hans digtsamling i 6000 kopier på forlaget Gyldendal, og succesen var fra første dag i hus. Flere blev hurtigt sat i produktion.

Med stor succes fulgte også flere fjender, og i november 2013 blev Yahya Hassan overfaldet på Hovedbanegården i København, hvor han blev tildelt flere slag. Få dage efter vurderede Politiets Efterretningstjeneste (PET), at digteren var så truet, at man tildelte ham livvagter døgnet rundt.

Den 24-årige overfaldsmand blev senere idømt flere måneders ubetinget fængsel, men truslerne mod Yahya Hassan fortsatte, og en digtoplæsning i Odense-bydelen Vollsmose var ved at blive aflyst grundet højt trusselsniveau.

Sideløbende med kritikken og de mange trusler, modtog Yahya Hassan flere litteraturpriser og blev rost til skyerne af talrige anmeldere.

Elskerinden, der blev fyret

Louise Østergaard udgav en roman, hvor hun fortæller om sit forhold til digteren Yahya Hassan.
Louise Østergaard udgav en roman, hvor hun fortæller om sit forhold til digteren Yahya Hassan. Foto: Bax Lindhardt / Scanpix Denmark

I begyndelsen af 2014 udkom Yahya Hassans forhenværende lærerinde og elskerinde, Louise Østergaard, med en bog, der beskriver hendes romantiske og seksuelle forhold til digteren, der begyndte, da han var blot 16 år gammel og hun var 38.

Bogen vakte stor opsigt, og som følge af bogen blev Louise Østergaard fyret få dage senere fra sin stilling som lærer.

Omkring en måned senere, i februar 2014, blev Yahya Hassan anmeldt for vold efter en episode i det centrale Aarhus, hvor han blev passet op af en gruppe mænd, som ifølge Yahya Hassan forsøgte at angribe ham. Yahya Hassan skulle have slået en af de påståede overfaldsmænd flere gange.

Yahya Hassan blev senere fundet skyldig i vold og blev idømt fire måneders betinget fængsel i Aarhus Byret. Om episoden sagde han selv:

- Det er en tøsemandsdom. Hvis jeg har begået vold, skal jeg da ind og brumme, ellers skal jeg findes uskyldig.

Yahya Hassan ankede dommen til Vestre Landsret, som i august 2015 omstødte byrettens dom og frifandt digteren for vold.

I flæsket på borgerlige politikere

Digteren blev i løbet af 2014 ofte beskyldt for at være islamkritisk med baggrund i hans digte, men dette afviste han flere gange, blandt andet overfor DR Syd:

- Jeg håber, at folk får en forståelse af, hvem jeg er, og hvad det egentlig er, jeg gerne vil med det, jeg laver. Så folk ikke bare tror, at jeg er racist og islamkritiker.

I takt med den stigende - ifølge ham selv - misforståelse af, at Yahya Hassan var lig med kritik af islam, begyndte han at blande sig i debatten om integration og gik i flæsket på flere politikere på den politiske højrefløj.

Blandt andet fik Liberal Alliances folketingskandidat, Henrik Dahl, en tur på Yahya Hassans Facebook-profil i februar 2015, hvor han uploadede et billede af politikeren iført en nazi-uniform med følgende tekst:

”Igen må jeg konstatere at et højreorienteret svin har delt mine holdninger halvt. Må blindheden se dig for at være blind for det fulde interview.”

Opdateringen skabte sammen med udtalelser fra andre debattører og politikere stor debat om grænserne for ytringsfrihed.

Anholdelse og alternativ opførsel i studiet

I løbet af 2015 trådte Yahya Hassan for alvor ind på den politiske scene, og den 7. april 2015, få måneder før folketingsvalget, meddelte Nationalpartiet, at Yahya Hassan var ny folketingskandidat for partiet.

Yahya Hassan præsenteres som kandidat for Nationalpartiet. Arkivfoto.
Yahya Hassan præsenteres som kandidat for Nationalpartiet. Arkivfoto. Foto: Simon Skipper / Scanpix Denmark

Efterfølgende fik Yahya Hassan fortsat meget opmærksomhed i medierne, og han blev ofte inviteret til interviews, hvor han udtalte sig om særligt integration og dansk udenrigspolitik – to områder, han mener, hænger tæt sammen.

I slutningen af april blev digteren endnu engang overfaldet, denne gang da han er i byen i København, men hans livvagter når at gribe ind, inden volden eskalerer. Senere på foråret oplyste Østjyllands Politi, at Yahya Hassan kortvarigt var anholdt efter en episode på det aarhusianske værtshus Under Masken.

I mellem de to episoder vælger Yahya Hassan at stoppe samarbejdet med PET og har derfor ikke længere livvagter.

Jo tættere valget i juni kom, jo mere fokus på Yahya Hassan kom der også, hvilket blandt andet skyldtes en meget omtalt episode under et interview hos TV 2 Østjylland, hvor den dengang 19-årige mand nægtede at forlade studiet samt tog fat i nyhedsværtens slips.

Yderligere får Yahya Hassan opmærksomhed, da det kommer frem, at valgplakater fra flere borgerlige partier er blevet overklistret med Yahya Hassans valgplakater. Han afviste dog, at han havde noget med det at gøre

Ved folketingsvalget får han kun omkring 1.000 personlige stemmer, og bliver ikke valgt ind.

Føler sig forfulgt af politi og bandemedlemmer

I en længere periode fra sommeren 2015 og frem til februar 2016 var der nogenlunde ro omkring Yahya Hassan, om end han dog engang imellem lagde mere eller mindre kontroversielle udtalelser op på Facebook.

Blandt andet lagde han i vinteren 2016 en selv-filmet video op på Facebook, hvor en civil politibil ifølge Yahya Hassan forfølger ham uden grund.

Tirsdag den 9. februar blev Yahya Hassan ifølge Ekstra Bladet anholdt for at køre i narkotikapåvirket tilstand, og få timer efter meddelte Nationalpartiets bestyrelse, at Yahya Hassan er blevet ekskluderet på grund af både anholdelsen og digterens seneste opdateringer på Facebook.

Samme dag om aftenen optræder Yahya Hassan i et interview med nyhedsvært Allan Silberbrandt på TV 2 News, hvor han ender med at forlade studiet før interviewet er slut med ordene:

- Jeg synes, du er en fin fyr, og jeg kan faktisk godt lide dig. Undskyld tonen. Hej. Og hils Pia.

I et interview med TV 2 Østjylland uddybede han og fortalte, at han har indgivet flere klager over Østjyllands Politi, som han mener forfølger, chikanerer og ”torturerer” ham.

Han fortalte samtidig, at også kriminelle personer med banderelationer, er efter ham.

Dagen efter, onsdag, fortalte Yahya Hassan i et længere interview med Ekstra Bladet, at han nu holder pause i politik, for ”at gå på gaden” for at klare sine problemer:

- Vi starter på gaden, og når vi er færdige på gaden, kommer jeg tilbage til dansk politik.

- Vi skal ud på togt. Vi skal ud og snakke med de folk, som fejler noget, og som åbenbart ikke kan forstå, at man skal lade folk være i fred. Folk der ringer og siger, du er et svin, du skal nakkes. Fint nok, så siger Yahya Hassan ”hvor er du henne? Lad os mødes og snakke om tingene og tage en småkage.”

Samme dag lagde han også en video op på sin Facebook-side, hvor han tager fat i en mand, der ifølge Yahya Hassan har forsøgt at afpresse ham.