TV 2's brugere efter Alfons Åberg-gate: Stop jer selv, Sverige!

16x9
Alfons Åberg er ikke selv bange for spøgelser, men skulle han møde et har hans far lært ham frasen: "Gå væk stygge spøgelse, for du findes slet ikke" Foto: Rabén & Sjögren / Rabén & Sjögren

Debatten om Alfons Åberg og curlingforældre raser i Sverige. TV 2's brugere på Facebook har kun hovedrysten tilovers for svenskerne.

Svenskerne har fået deres helt egen dyrekort-gate - bare i form af Alfons Åberg, et uhyre, et barn med mareridt og et forældrepar, der har klaget over filmvisning i en svensk børnehave i Malmø.

I den voldsomme debat hinsidan bliver der langet voldsomt ud efter de pågældende forældre, hvis klage i sidste ende forårsagede, at børnehaven for en periode har valgt helt at lade være med at vise film. Og debatten er foreløbig endt i dét, man nærmest kan kalde en hetz mod forældrene og ikke mindst curlingforældre generelt.

Og der er tilsyneladende heller ikke meget støtte at hente hos danskerne på den anden side af Øresund. I hvert fald har størstedelen af TV 2’s brugere på Facebook kun hovedrysten tilovers for svenskerne, ligesom holdningen er, at svenskerne nu må stoppe med deres hysteri:

- Alfons Åberg er da den sødeste og sjoveste figur, nu må det stoppe med det hysteri, skriver Birte Margetli.

- Sverige, Sverige dog – først fjernes ordet negerhøvding fra Pippi og nu dette, skriver Pernille Kamper Jacobsen, der i øvrigt har ændret sit profilbillede til Alfons Åberg.

- Skulle de der svenskere ikke få sig en hobby. Alfons er en lille, skøn dreng, der har en kæmpe plads i barndommens hjerte. Tag jer sammen, Sverige!, skriver Sara Park Lind.

- Stop jer selv, Sverige. I er jo skrupskøre, skriver Tina Sille Johansson Jensen.

- Nu må det simpelthen stoppe. Der er forskel på børn. Nogen bliver bange og andre synes, det er spændende. Jeg ville VIRKELIG flove mig, hvis jeg var den forælder, som har sat dette i gang, skriver Karin Hvid Degnebolig-Schmidt.

En barn fik mareridt af at se Alfons Åberg i børnehaven. Forældrene klagede, og børnehaven stoppede med at vise film om den lille dreng. Og så brød helvede løs...

Posted by TV 2 NYHEDERNE on Wednesday, February 17, 2016

Curlingforældre får et skrald med på vejen

Ligesom i Sverige langer flere af brugerne på TV 2 også ud efter forældrene til det pågældende barn, men mest af alt er det curlingforældre, der – også ligesom i den svenske debat – får et skrald med på vejen:

- Ahmen altså – kom nu ind i kampen. Hvad bliver det næste? Klaphatte til overbeskyttende forældre.

- Jeg får mareridt af curlingforældre. Stakkels børn og træls for andre i samfundet, skriver Sussie Ahlevig.

- Stop nu for fanden. Hvad er det det for et piberi. Det er en børnefilm. Jeg græmmes snart over, hvordan man pakker ungerne ind i dag. Vor herre bevares, skriver Mette Sørensen.

Flere påpeger desuden, at de er blevet skræmt af de andre svenske børneklenodier som f.eks. Emil fra Lønneberg, mens andre påpeger, at Pippi Langstrømpe laver en masse unoder.

- Jeg var bange for at se Emil fra Lønneberg, fordi hans far råbte højt, men jeg har overlevet det, skriver Vibeke Rasmussen.

Den lille dreng med det store hoved

Børnebogen Alfons Åberg er skrevet og illustreret af den svenske forfatter Gunilla Bergström, som udgav den første bog om den lille dreng med det store hoved i 1972 med titlen ”Godnat, Alfons Åberg.”

Alfons Åberg er en ganske almindelig dreng, som bor sammen med sin far i en lejlighed i en svensk by.

Der er i alt udgivet 25 bøger om Alfons Åberg – den sidst udkom i april 2006 og hedder ”Alfons og soldaterfaderen.”

- For fanden, lad være med at curle børnene

Kun enkelte af de danske Facebook-brugere stiller spørgsmålstegn ved dét, som den svenske avis Aftonbladet har påpeget er kernen i forældrenes oprindelige klage til den pågældende børnehave: At børnehaven viser film uden et pædagogisk sigte og uden at tale med børnene om moralen i filmen – noget som de pågældende forældre i øvrigt har klaget over før.

Således skriver Helen Andersen:

- Jeg synes da, at det er problematisk, hvis børnehaven bruger film som babysitter uden at tale med børnene om dét, de ser.

Debatten i Sverige nåede nye højder, da skribenten og forelæseren Johan Rönn i et Facebook-opslag i sidste uge langede ud mod curlingforældre. I skrivende stund har over 40.000 trykket 'synes godt om', og opslaget er blevet delt 14.000 gange.

- Som forælder har man et ansvar for sit barn. Et ansvar, som har mange betydninger, hvoraf den ene er at give sine børn en sikker opvækst. Jeg har på det sidste oplevet, at det helt ærligt er ved at tage allerhelvedes overhånd. Gør, hvad du synes er bedst for dit barn, giv dem en tryg opvækst, men for fanden – lad være med at curle børnene, skriver han blandt andet med reference til Alfons Åberg-gate.

Som förälder har man ett ansvar för sitt barn, ett ansvar som har många betydelser, varav ett är att ge sitt barn en...

Posted by Johan Rönn on Wednesday, February 10, 2016

Den kommentar fik en anden svensk forfatter, Alex Schulman, på banen. Han mener, at hele debatten er eksploderet, fordi den udgør endnu en mulighed for at kaste ”lort på de såkaldte curling-forældre.”