Forslag: Erstat ghettobeboeres kontanthjælp med jobgaranti

Beboere i Mjølnerparken skal ikke længere kunne få kontanthjælp. De skal i stedet have job og uddannelsesgaranti, foreslår Lejerbo.

Det skal være slut med passivt at lade sig forsørge og tilbringe årevis i jobcentrenes system uden nogensinde at ende i reel beskæftigelse.

Sådan lyder et kontroversielt integrationsforslag ifølge Politiken fra det boligsociale kontor i Mjølnerparken, hvor medarbejderne er parate til at trække kontanthjælpstæppet væk under områdets beboere for i stedet at sikre dem et reelt arbejde.

Idéen går kort fortalt ud på, at beboerne i det belastede boligområde på Nørrebro i København over en tiårig periode skal have garanti for job og uddannelse, til gengæld er det slut med at hæve kontanthjælp.

Alle skal bestå 9. klasse

- Boligområdet vil komme til at fungere rigtig godt over en femårig periode. Og der er ingen beboere, som vi over en tiårig periode ikke vil kunne løfte fra isolation til inklusion, siger Eskild Dahl Pedersen til Politiken.

Han er sekretariatschef på Lejerbos boligsociale kontor i Mjølnerparken og kender områdets beboere indgående.

Derfor mener han også, at idéen er farbar - at alle beboere i Mjølnerparken skal bestå 9. klasse, så de kan komme videre og få et job - uanset hvor lang tid, det tager for dem at erhverve eksamensbeviset.

LA bakker op

Idéen om at ertatte den offentlige forsørgelse med en jobgaranti møder opbakning hos Liberal Alliance på Christiansborg.

Man må konstatere, at den nuværende indsats ikke fungerer og i stedet tro på, at Lejerbo kan løfte den opgave, jobcentrene ikke har formået, mener socialordfører Laura Lindahl.

- De kender jo de her mennesker. Hvad ville det ikke betyde for de sociale mønstre i Mjølnerparken, hvis folk kom i gang med noget? Hvad ville det ikke betyde for børn at se deres forældre i arbejde? Indtil nu har vi ikke formået at hjælpe dem i gang. Det her forslag handler om at at løfte deres livskvalitet og hjælpe dem ud af den sociale fattigdom, fastslår hun over for Politiken.

Og over for TV 2 uddyber hun, at der ikke er nogen beboere, der vil blive mødt med tvang:

- Hvis der er en beboer, der ikke vil være med til det her, finder man en anden bolig til vedkommende, forklarer hun og understreger samtidig, at hvis forsøget bliver gennemført og bliver en succes, kan man udbrede det til andre kommuner.

Politisk skepsis

Andre steder i det politiske landskab møder forslaget dog større modstand. Både de Konservative og Dansk Folkeparti er afvisende, og Københavns integrations- og beskæftigelsesborgmester, Anna Mee Allerslev (R) mener ikke, at det kan lade sig gøre.

Også Socialrådgivernes formand Majbrit Berlau er skeptisk. Hun peger på, at grundloven står i vejen for at fjerne forsørgelsen for beboerne i Mjølnerparken.

Slut med vanetænkning

Det stopper dog ikke forslagets idemænd i Lejerbo i Mjølnerparken. De fastslår, at vanetænkningen ikke må stå i vejen for en revolution af integrationsområdet og peger på, at de allerede har succes med at få folk i Mjølnerparken i arbejde.

Og der er meget mere at rive i på Nørrebro, hvor børnefamilier og pensionister har brug for hjælp til vasketøj og den slags, lyder det.

Lejerbo vil gøre job og uddannelse til en betingelse for at bo i Mjølnerparken. Hvis man ikke kan leve op til dette krav, vil man blive genhuset et andet sted.