Rotterne vinder kampen: De bliver flere og flere og kan ikke udryddes

På lang sigt kommer der stadig flere rotter i Danmark. Vi kan ikke udrydde dem - kun forsøge at holde dem nede i kloakkerne

Vinter og frost betyder, at det nu for alvor bliver sæson for rotter i husene. Og der kommer stadig flere af dem.

Rotten er et alvorligt skadedyr, der årligt ødelægger for millioner af kroner. Fødevarer til både mennesker og dyr ædes eller inficeres. Kloakrør, husinventar, el-installationer og meget mere udsættes dagligt for an­greb. Derfor skal truslen fra rotterne tages seriøst.

Som husejer er man økonomisk ansvarlig for den del af kloakken, der befinder sig inde på egen grund. Et rotteangreb kan, hvis man ikke passer på, meget vel ende med femcifrede beløb til udbedring af skader. De økonomiske skader er dog ikke de værste. Rotten fører forskellige smitsomme sygdomme med sig, hvor­af nogle endda er meget farlige.

Derfor skal den bekæmpes. Det siger loven. Og derfor har alle pligt til straks at meddele kommunen, hvis de opdager rotter.

Kilde: Naturstyrelsen

- I år er ikke noget rekordstort rotteår, men det er et pænt stort år på niveau med sidste år. Vi har haft et langt, mildt efterår, hvor rotterne har haft en lang ynglesæson og måske har nået at få et ekstra kuld unger.

Rotter efterlader sig tegn. Hvis du ser eller hører tegn på rotter, så henvend til dig straks til kommunen. Så kan de stoppes i tide..

Lugt 
Rotter efterlader sig en skarp og ubehagelig lugt, der minder om kloak og svinestald.

Ekskrementer 
Rotter efterlader sig ekskrementer. Efterladenskaberne er sorte eller brune, cylinderformede og ca. 6 mm . tykke og 17 mm lange. De spidser til i den ene ende.

Huller 
Udendørs kan rotter afsløre sig ved umotiverede huller i jorden. Det kan f.eks. være i nærheden af et dæksel eller i nærheden af husets fundament. Synkende fliser eller asfalt kan være tegn på, at rotter har undermineret overfladen.

Indendørs kan rotterne gnave sig igennem paneler, vægge og gulve. Hullerne er som regel cirkelrunde og behøver ikke være større end en to-krone. Hold øje med friske, afgnavede træspåner.

Færdes rotter længe et sted indendørs, er der på bjæl­ker, gulve, vægge el. lign. afsat nogle fedtede, brune belægninger bestående af urin og kirtelsekreter. Det er veksler, som rotter orienterer sig efter.

Men oftest er det kun deres efterladenskaber, man ser, typisk deres ekskrementer.

Lyde 
Piben og kradsen i panelerne, under gulvet eller på loftet kan være tegn på rotter. Det kan også være en mus, husmår eller andre dyr, du har besøg af. Er der hvin og skrig, er det næsten sikkert rotter, men lad kommunens skadedyrsbekæmper afgøre, hvem der er på færde.

Kilde: Naturstyrelsen

- Så der er mange rotter, der nu søger mod varme og mad i vores boliger, fortæller Claus Schultz, der er teknisk chef i Rentokil Skadedyrskontrol og formand for Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

TV 2 og TV 2’s regioner har på det seneste fortalt om de plager, som rotterne forårsager hos de ramte boligejere.

Blandt andet hos et ungt par ved Ringsted, der har måttet barrikadere sig i stuen med træplader, mens rotterne huserer i køkken og i soveværelse. 

- Jeg har lyst til at sætte mig ned og tude hver dag. Det er så frustrerende, sagde beboeren Karina Espersen tidligere i januar til TV 2 Øst.

Se indslaget fra TV Øst her:

Trods den indsats, som kommuner og skadedyrsbekæmpere gør hver eneste dag, så er der intet der tyder på, at rotterne kan udryddes. Faktisk er den officielle politik i Danmark ifølge Naturstyrelsen, at man har opgivet at udrydde rotterne. I stedet er målet at holde rotterne nede i kloaksystemet og ude af husene.

- Rotteplagen varierer fra år til år. Men i det længere perspektiv er der ingen tvivl om, at der kommer stadig flere rotter. Det er der flere grunde til: Vi må ikke længere bruge de skrappeste gifte mod rotterne, og rotterne bliver stadig mere immune overfor giften. Kloaksystemet i mange byer bliver stadig mere nedslidt, så rotterne får mulighed for at komme ind i husene. Og vi får lange, milde sommersæsoner, der giver rotterne gode ynglebetingelser, siger Claus Schultz fra Brancheforeningen for Skadedyrsfirmaer.

En enkelt rotte kan bære rundt på op mod 55 sygdomme, der kan smitte videre til mennesker - og i grafikken herunder kan du se eksempler på, hvilke smittefarer rotten bærer rundt på ved at klikke på de røde prikker.