Kommune vil gøre svinekød lovpligtigt i alle daginstitutioner

Randers Kommune ventes mandag aften at vedtage et forslag, der gør svinekød til en bunden del af madplanen i kommunens daginstitutioner.

Det første skud i det, der lokalt bliver kaldt Frikadellekrigen, lød i oktober sidste år.

Rollen som Gavrilo Princip, der startede 1. Verdenskrig med skuddet i Sarajevo, blev spillet af Børnehuset Jenumparken. Institutionen i det indvandrertunge område valgte at forbyde svinekød, og det faldt Dansk Folkeparti for brystet.

Sammen med Venstre har partiet derfor foreslået, at ikke bare skal dagsinstititionerne ikke have lov at forbyde svinekød - de skal pålægges at servere det. Og mandag klokken 16 står slaget i Randers Byrådssal.

Ser ud til at blive vedtaget

Det kontroversielle forslag ventes på forhånd at blive vedtaget. Venstre og Dansk Folkeparti har nemlig 17 af de 31 pladser i byrådet, så hvis bare alle stemmer for partilinjen, ser det ud til, at Frikadellekrigen er afgjort. Selvom mange mener, at det er helt forkert, at byrådet bestemmer institutionernes madplaner.

- Det er langt ude, at vi skal til at lave positivlister for institutionerne. Det kan bestyrelserne derude sagtens selv styre, mener Bjarne Overmark fra det lokale parti Beboerlisten, der sidder på tre byrådspladser.

Hans holdning deles tilsyneladende af borgerne i kommunen - i hvert fald dem, TV 2 Østjylland talte med søndag. Her mente de fire adspurgte borgere nemlig alle, at institutionerne selv kan finde ud af at bestemme deres madplaner. Men ifølge Dansk Folkeparti er netop svinekød et svært område.

- Det er et farligt emne. Og det er ikke sikkert, at de enkelte bestyrelsesmedlemmer er klar til at tage de tæsk, som vi får for det her, siger partiets Frank Nørgaard.

Bliver ikke tvunget til at spise det

Hele forslaget til byrådet kan læses her. Der er ikke nævnt noget om omfanget af svinekød, der skal serveres. Om det skal være hver dag, hver uge eller hver måned. Der står blot, 'at kommunale institutioner med madordninger sikrer dansk madkultur som en central del af tilbuddet – herunder serverer svinekød på lige fod med andre madvarer.'

Det fastslås samtidig, at ingen skal tvinges til at spise noget, der strider imod deres religion eller holdninger. Alligevel er det vigtigt for Bjarne Overmark, at forslaget ikke kommer igennem.

- Der må gerne være uenighed i institutionernes bestyrelser, som kan diskutere emnet og lade flertallet bestemme. Det behøver ikke være dikteret af byrådet, siger han.