Opgør med skolereform: En frihed kun få vil benytte

Frederiksberg kommune vil gøre det frivilligt for kommunens skoler at afskaffe centrale elementer i den nye skolereform, nemlig lektiecafeer og den understøttende undervisning.

Kommunen har derfor bedt Undervisnings-ministeriet om en dispensation fra reglerne i reformen – på trods af at der tilsyneladende ikke er noget stort ønske blandt kommunens skoler om at lave om på tingene.

En af kommunens skoleledere, Lars Pilmark fra Søndermarkskolen, siger til TV 2, at hans skole ikke umiddelbart ville benytte sig af en sådan mulighed:

- Det tror jeg ikke, vi ville gøre. Vi er kommet rigtigt godt i gang med den understøttende undervisning i samarbejde med elever og lærere. Hvis vi fik besked på det, så kunne vi godt gøre det. Lige nu har vi den her ramme, får vi en ny, så er det sådan. Det er et vilkår for os. Men lige nu er vi så godt på vej, at jeg ville være lidt ked af det, siger Lars Pilmark.

Ifølge Dagbladet Politiken fremgår det af høringssvar fra kommunens skoler, at de fleste skoler i kommunen også vil holde fast i den understøttende undervisning og lektiehjælpen. Enkelte skoler svarer ifølge Politiken, at de først vil tage stilling, når der er truffet en afgørelse i sagen.

Kvinden bag forslaget er Laura Lindahl, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Liberal Alliance og formand for kommunens Arbejdsmarkeds- og Uddannelsesudvalg. Hun er ikke afskrækket af skolernes reaktion, for hendes mål er netop at give skolerne mulighed for selv at vælge skolereformens centrale punkter til eller fra.

- Det handler dybest set om at give skolerne mere frihed, så de selv kan vurdere, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer. Der hvor skolerne selv mener, at understøttende undervisning og lektiehjælp ikke styrker fagligheden, der skal man kunne vælge det fra, siger Laura Lindahl.

Netop valgfriheden, der kan resultere i at kommunens skoler får forskellige tilbud, er imidlertid skoleleder Lars Pilmarks største frygt:

- Jeg er bange for, at børn og voksne begynder at shoppe mellem skolerne, hvis naboskolen har et anderledes tilbud end vi har, siger han.