Mistede begge forældre til AIDS: HIV-smittet Buttenschøn vil sprede håb i Zambia

16x9
Thomas Buttenschøn er født med HIV. Begge hans forældre er døde af Aids. Foto: Polfoto

'Jeg vil fortælle nationen og folket hernede, at det kan lade sig gøre at leve et normalt liv med HIV. Fortælle dem min historie.

'Jeg vil fortælle nationen og folket hernede, at det kan lade sig gøre at leve et normalt liv med HIV. Fortælle dem min historie. Historien om døden, håbet og kærligheden.'

Sådan starter 30-årige sanger og sangskriver Thomas Buttenshøn et langt indlæg på sin Facebook-profil, som i øjeblikket hitter med 13.500 likes og knap 3.500 delinger på 15 timer.

Begge hans forældre er døde af AIDS, og Thomas Buttenschøn blev født med HIV.

Musikeren har taget sin 4-årige søn Jens med til Zambia, hvor Thomas Buttenschøn har rødder. Store dele af hans familie kommer fra Zambia, blandt andet hans mor. Derfor vil han vise sin søn landet. Men det er ikke det eneste, han vil.

'Jeg vil også vise hele Zambia Jens.'

Du kan se opslaget her. Artiklen fortsætter under.

Jeg har taget min 4-årige søn Jens med mig til Zambia. Jeg vil gerne vise ham vise ham landet, hvor store dele af vores...

Posted by Thomas Buttenschøn on Thursday, November 26, 2015

Mistede mor og far
For det er nærmest blevet en livsmission for Thomas Buttenschøn at vise verden, at man sagtens kan leve et lykkeligt liv med kone og børn, når man er HIV-smittet. Men det kræver den rigtig behandling af virussen.

'Det startede med døden. Som mange af jer sikkert ved, så mistede jeg begge mine forældre i 90'erne til AIDS. Min danske far mødte min zambianske mor og et års tid senere blev jeg født. Jeg blev selv født HIV-positiv og har haft det i alle mine 30 gange rundt om solen. Medicinen i dag er heldigvis så effektiv, at man som vel-behandlet ikke kan smitte videre.'

Derfor er hans 4-årige søn Jens, hans lillebror Peter på halvandet ikke smittede. Hans kone er heller ikke blevet smittet.

'For virus kan som sagt IKKE gives videre, når man er velbehandlet,' slår han fast i sit Facebook-indlæg.

Test-for-ticket
Thomas Buttenschøns metode til at udbrede budskabet om, hvor vigtig medicinering er for at kunne overleve HIV, er musikken. Han har på knap 14 dage solgt næsten 9.000 billetter til hans koncert.

I bytte for billetten får koncertgængerne muligheden for at blive testet for HIV. Derfor hedder konceptet 'Test-for-ticket'.

For desværre er befolkningen i mange afrikanske lande ikke godt nok informeret om den sygdom, der blandt andet breder sig ved ubeskyttet sex mellem personer, der er ubehandlede.

'Hvis alle havde denne viden, ville vi kunne have en AIDS-fri generation i 2030. Dét er mit håb.'

Jens er beviset
Lørdag kulminerer Thomas Buttenschøns projekt med koncerten for de mange mennesker, der har købt en 'Test-for-ticket'. Og her skal sønnen Jens med på scenen.

'Jeg vil have Jens med på scenen. Så Zambianerne kan se ham. Det levende bevis. Jeg glæder mig og tror, at dette bliver mit livs vigtigste koncert.'

Projektet hedder Muchimba Music Foundation og er startet af Thomas Buttenschøn sammen med nogle andre ildsjæle. Muchimba er Thomas Buttenschøns mellemnavn, som han har fået fra sin mor.