Lones mor fik 33 slags medicin: Hendes livslyst var helt væk

Rigtig mange ældre får for meget – eller forkert – medicin, og det går ud over livskvaliteten. Undersøgelser viser, at hver fjerde ældre får lykkep

Rigtig mange ældre får for meget – eller forkert – medicin, og det går ud over livskvaliteten.

Undersøgelser viser, at hver fjerde ældre får lykkepiller. Og mere end hver fjerde ældre over 80 år får morfinpræparater. Mange får en blanding af mange forskellige præparater, som i nogle tilfælde modarbejder eller forringer hinandens effekt.

En af disse ældre er Lone Schou Vernersens mor, der på et tidspunkt var oppe på mindst 33 forskellige slags medicin. Hun fik både nervemedicin, lykkepiller og morfinpræparater – men al medicinen til trods havde hun mistet livslysten og sad i kørestol.

Indtil Lone Schou Vernersen ved et tilfælde fandt moderens medicinliste og tog initiativ til at få den revideret. I dag får moderen meget mindre medicin, hun er blevet markant friskere, og har endda rejst sig fra kørestolen igen.

- Min mor var i hvert fald fejlmedicineret, og så var hun også overmedicineret. Det gjorde, at hun ikke havde nogen livskvalitet. Det er så vigtigt, og det har hun fået nu. Det er skræmmende, at hun har fået så meget medicin. Spørgsmålet er, hvis ansvar det er? Er det plejehjemmets? Kommunens? De pårørendes? Hvem er det lige, der skal gøre noget, spørger Lone Schou Vernersen.

- Der er mange penge at spare ved at se på de ældres medicinlister, siger Susanne Bendixen fra Danmarks Apotekerforening
- Der er mange penge at spare ved at se på de ældres medicinlister, siger Susanne Bendixen fra Danmarks Apotekerforening Foto: TV 2

Problemet med fejlmedicinering og overmedicinering af ældre er meget udbredt. Sidste år gennemgik et gruppe af apotekere og embedsmænd medicinlisterne for 1800 ældre. Og de fandt fejl i medicineringen hos hele 99 procent.

Det er ikke alene et problem for de ældres livskvalitet og helbred. Det er også et økonomisk problem for samfundet, siger Danmarks Apotekerforening.

-Vi har ikke råd til at lade være med at lave medicingennemgange, for der er så mange penge at hente i at optimere anvendelsen af lægemidlerne. Både i forhold til at forhindre genindlæggelser, i forhold til færre faldulykker og i forhold til at forbedre arbejdsgangene for plejepersonalet, siger Susanne Bendixen, der er bestyrelsesmedlem i Danmarks Apotekerforening.

I den interaktive grafik nedenunder kan du trykke på partibogstaverne og læse deres holding.
TV 2 har spurgt de ti partier, der opstillet ved det kommende folketingsvalg, hvad de mener om ti forskellige emner, der normalt optager danskerne. Svarene er indhentet via partiernes pressefolk, der enten selv har svaret, sendt det videre til de respektive ordfører eller ladet deres politiske konsulenter svare.
Vi kan desværre ikke hente data på nuværende tidspunkt. Prøv igen senere.

Hvad er TV 2's blog #TV2VALG?

TV 2 følger valgkampen alle dage fra valget udskrives til vi har en afgørelse.

TV 2's valgredaktion giver dig med denne blog det seneste og vigtigste i valgkampen - opdateret minut for minut.

Valgbloggen er for dig, der vil have det fulde overblik over valgkampen fra Christiansborgs slotsplads til Skagen. Fra vælgermøde i Herning til dagens TV-debat.

Alle TV 2's regioner er repræsenteret i TV 2 Nyhedernes valgblog.