Så længe lever man i din kommune: Her lever man fem år kortere

16x9
Der bor flere førtidspensionister og langtidssyge på Lolland, lyder en af forklaringerne. Foto: 76,9 år

Folk på Lolland lever godt fem år kortere end deres landsfæller i nordsjællandske kommuner som Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm. Det viser en

Folk på Lolland lever godt fem år kortere end deres landsfæller i nordsjællandske kommuner som Rudersdal, Lyngby-Taarbæk og Hørsholm.

Det viser en ny undersøgelse om ulighed, som tænketanken Cevea har lavet, ifølge Avisen.dk.

Med en gennemsnitlig levealder på 76,9 år er livet kortest i Lolland Kommune. I den modsatte ende af skalaen ligger Rudersdal Kommune, hvor livet i gennemsnit varer 82,3 år. Faktisk ligger de syv kommuner, hvor levetiden er længst, alle i Nordsjælland.

Lollands borgmester, Holger Schou Rasmussen (S), mener dog ikke, at lollændere er mindre sejlivede end andre.

- Jeg er sikker på, at ingeniører på Lolland lever lige så længe som ingeniører i Hørsholm. Problemet er, at der er ti gange så mange ingeniører i Hørsholm, siger han til Avisen.dk.

Her kan du se, hvad gennemsnitsalderen er din kommune: 

Flere lever usundt
I stedet skal forklaringen findes i, at mange førtidspensionister, langtidssyge og andre socialt udsatte bor på netop Lolland. I de grupper lever folk mere usundt, og det trækker levealderen ned, fortæller borgmesteren.

- De borgere, der er mest usunde, er ofte også førtidspensionister eller ikke-uddannede. Det hænger sammen, siger Holger Schou Rasmussen til Avisen.dk.

Også københavnerne halter efter landsfællerne mod nord. Folk i hovedstaden bliver bare 77,6 år i snit, og i en lang række vestsjællandske kommuner er livet kortere end landsgennemsnittet på 79,8 år.

 Det er der en helt logisk forklaring på, fortæller analysechef Frank Skov fra Cevea, der står bag undersøgelsen.

 For der er store uligheder i sundheden på tværs af landets kommuner, og det forkorter levetiden i visse egne af landet.

 - De, der har ringe socioøkonomiske kår, har generelt også en lavere levetid. Der er en sammenhæng, siger Frank Skov til Avisen.dk.