Fire årtier med terror i Frankrig

16x9
Dagens angreb mod satirebladet Charlie Hebdo er blot det seneste i en lang række terrorangreb. Foto: Scanpix

Paris blev onsdag kort før middag ramt af det seneste af en efterhånden lang række terrorangreb i Frankrig, da sortklædte mænd trængte ind på satirebl

Paris blev onsdag kort før middag ramt af det seneste af en efterhånden lang række terrorangreb i Frankrig, da sortklædte mænd trængte ind på satirebladet Charlie Hebdo og skød og dræbte 12 personer.

Dagens terroraktion bliver betegnet som det hidtil værste i rækken af politisk motiverede angreb i landet, der har været plaget af terror fra både separatistgrupper og islamistiske terrorbevægelser gennem de seneste årtier.

TV2.dk giver her et overblik over de mest markante.

Separatister på Korsika
I 1976 markerer den korsikanske separatistgruppe, Corsican National Liberation Front (FLNC) sin fødsel ved at sprænge 21 bomber ved offentlige bygninger i  Ajaccio, Bastia, Sarténe og flere andre byer.

Fire år senere sprænger en bombe i en synagoge i Paris, hvor fire personer bliver dræbt og 20 andre bliver såret. Palæstinenseren Hasan Diab blev arresteret 18 år senere i Canada og udleveret til Frankrig i 2014.

I 1982 åbner fire mænd ild og kaster granater mod en restaurant i det jødiske kvarter i Paris. Seks personer bliver dræbt, mens 22 bliver såret.

Året efter bliver to dræbt og 34 såres, da en bombe sprænger på Marseilles' banegård. En anden bombe eksploderer minutter senere på et højhastighedstog og dræber tre mere. En arabisk gruppe med forbindelser til terroristen, Jakalen, tager ansvaret for angrebene.

Eksplosion ved Triumfbuen
I 1986 sprænger en bombe i det centrale Paris, der dræber syv og sårer 55, som den pro-iranske gruppe Fouad Ali Saheh tager ansvaret for.

I 1995 eksploderer en container med søm, skruer og krudt i et tog midt i myldretiden på St Michel-stationen i den centrale del af Paris´latinerkvarter. Syv personer bliver dræbt og 86 bliver såret ved angrebet, som en islamisk militantgruppe står bag. Samme gruppe tager tre uger senere ansvaret for en lignende bombesprængning ved Triumfbuen, der sårer 17 personer.

I 1998 markerer den korsikanske seperatistgruppe sig ved at detonere en kraftig bombe ved premierminister, Alain Juppes kontor i den sydvestlige del af Bourdeux. og to år senere står samme gruppe bag en likvidering af den korsikanske præfekt, Claude Erignac

I 2007 formodes det, at den baskiske separatistgruppe, ETA, står bag mordet på to spanske politimænd, der arbejdede under dække i Frankrig.

Charlie Hebdo angrebet i 2011
Fire år senere bliver satirebladet, Charlie Hebdo, angrebet med en brandbombe, efter bladet har publiceret et billede af profeten Muhammed på forsiden.

I 2012 dræber Mohamed Merah syv personer tre forskellige steder i Toulouse. Blandt ofrene var soldater af nordafrikansk herkomst, en rabbiner og to små børn.

Så sent som december måned nåede en mand at råbe 'Allahu Akbar', inden han kørte sin bil ind i en menneskemængde i byen Dijon. Premierminister Manuel Valls siger i den forbindelse, at truslen fra terrorister aldrig har været så alvorlig som nu.

 

TV 2 viser ikke et ellers offentliggjort video-klip, hvor gerningsmændene bag Charlie Hebdo-angrebet skyder og dræber en fransk politibetjent.

- Vi er generelt stærkt påholdende i relation til at vise billeder af lig og drab, og selv om der her er tale om en dokumentation  af en uhyrlig terrorhandling, ser vi på TV 2 ikke grund til at vise den fulde optagelse, forklarer digital chef Peter Brüchmann, der er medlem af chefredaktionen på TV 2.