Ekspert om nye jagerfly: Der er kun én favorit

16x9
Fire kandidater bejler til posten som Danmarks næste kampfly. Foto: Boeing, Saab, Eurofighter, Lockheed Martin

I dag bliver indkøbet af nye danske kampfly for alvor skudt i gang. Men der er kun én storfavorit.

I dag bliver indkøbet af nye danske kampfly for alvor skudt i gang. Men der er kun én storfavorit. Resten er outsidere, det vurderer en mangeårig iagttager af indkøbsprocessen.

- Der er én favorit og tre outsidere. Det er i virkeligheden et valg for eller imod Joint Strike Fighter, siger journalist Andreas Krog fra nytkampfly.dk.

Han har fulgt indkøbsprocessen i flere år, og man kan ikke se, at den har kørt på skinner. Men torsdag offentliggør Forsvarsministeriet sin ”request for binding information” i det, der bliver den største våbenhandel i Danmarks historie. Vi skal nemlig have omkring 30 ny kampfly til at erstatte vores F-16.

Det bliver en handel, der nemt kan runder 30 milliarder kroner i indkøbspris og op imod 100 milliarder i flyenes 30-årige levetid. De præcise beløb er svære at spå om, men storfavoritten, det amerikanske F-35, er ifølge nogle oplysninger fra Holland helt oppe og kysse en indkøbspris på 900 millioner kroner. Per fly! Alligevel har kun hver anden dansker hørt om handlen.

Tre andre er i spil: Amerikanske F-18 Super Hornet, europæiske Eurofighter Typhoon og svenske Gripen Next Generation. Men der er altså kun én favorit, og det er F-35 Joint Strike Fighter.

 

 

Kapløbet begynder
- Hvis du ikke vælger Joint Strike Fighter, så kan det i princippet blive hvem som helst af de andre. Det kommer an på, hvad argumentet for ikke af vælge Joint Strike Fighter, siger Andreas Krog.

Det topavancerede Stealthfly, der bliver bygget i tre varianter, har været ramt af store budgetoverskridelser og problemer med at få softwaren til at virke. Projektet er allerede det dyreste våbenprogram i USA – nogensinde. Blandt andet derfor kan valget faldet på en af konkurrenterne. Og så har de hver især deres forcer:

- Hvis det stadig er vigtigt for dig, at det er et amerikansk fly, så vælger du Super Hornet, hvis det er vigtigt, at dine allierede bruger det, så vælger du Eurofighter, men hvis det er vigtigt, at det er et udviklingsprojekt, så er det Gripen, der er mest oplagt, siger Andreas Krog fra nytkampfly.dk.

Først i løbet af næste år vil ministeriet lægge sig fast på en kandidat. Herefter forventes der at gå to-tre år med forhandlinger, inden samlebåndet kan komme i gang i 2018 med først levering i 2020.