NASA sender dansk digt til Mars

NASA har netop sendt rumsonden Maven mod Mars – et projekt til 671 millioner dollar (3,7 mia.

NASA har netop sendt rumsonden Maven mod Mars – et projekt til 671 millioner dollar (3,7 mia. danske kroner), der skal forsøge at få svar på, hvad der er sket på ’den røde planet’ i fortiden.

Da rumsonden blev opsendt, var det med et lille stykke dansk poesi ombord. Danskeren Jonas Gülstorff har nemlig skrevet et haiku-digt, der sammen med sonden skal kredse rundt om den røde planet.

Digtet er et af flere, der sendes til Mars, efter NASA i et forsøg på at gøre opmærksom på rumprogrammet, efterlyste kunst og digte, der skulle ledsage sonden på sin tur.

Blue and curious

Red rock we come to explore

  The darkness we are

Sådan lyder digtet fra Jonas Gülstorff, der i øjeblikket befinder sig i Bangkok, hvor han arbejder på sin næste roman. Selvom han til dagligt er forfatter, var det dog ikke nogen let opgave at komme skrive rumdigtet.

- Det var min agent i New York der gjorde mig opmærksom på konkurrencen, og bad mig om at indsende et digt, men reglerne krævede, at det var et Haiku, og dem havde jeg ikke skrevet siden folkeskolen, så der kom jeg virkelig på arbejde, siger Jonas Gülstorff til tv2.dk.

Selvom det er de færreste, der oplever at blive udgivet i rummet, mener Jonas Gülstorff dog ikke, at digtet vil kaste det store af sig, men han håber på, at det måske kan hjælpe hans agent, når hun skal pitche hans romaner til amerikanske forlag.

- Jeg synes det er sjovt, at et par linjer jeg har skrevet, skal rejse så langt ud i universet. Det er en meget omfattende distribution, som jeg nok ikke kommer til at opleve igen. Jeg har aldrig fået noget udgivet på Mars før, siger Jonas Gülstorff, der følger opsendelsen fra sit hotelværelse i Bangkok.