Yahya Hassan: De råber, jeg skal dø

16x9

Det er tirsdag eftermiddag. Københavns metro er fyldt til bristepunktet.

Det er tirsdag eftermiddag. Københavns metro er fyldt til bristepunktet. Som alle de andre på perronen, venter den 18-årige dansk-palæstinensiske digter, Yahya Hassan, på næste metro. Alligevel tiltrækker han sig en helt særlig opmærksomhed. Pludselig kommer en person hen mod Yahya Hassan. Personen stiller sig lige foran og råber Yahya Hassan ind i ansigtet:

- Du skal dø.

Det er der ikke noget nyt i, fortæller Yahya Hassan til tv2.dk. Det sker hver dag.

Men Yahya Hassan er ikke bange for at stå på mål for sine handlinger. 

- Selvfølgelig er det ikke behageligt dagligt at blive udsat for dødstrusler. Men jeg vidste godt, at det her ville ske. Jeg fortryder det ikke. Jeg fortsætter min islam-kritik og kan beskytte mig selv, siger han.

Truslerne mod den 18-årige digter er taget til efter, at han stod frem i Politiken og kritiserede sine forældre og deres generation, der kom til Danmark i slutningen af 1980'erne. Han kritiserer dem for at lade deres børn i stikken med ligegyldighed og et kreativt syn på sociale ydelser og kriminalitet.

- Folk ringer og truer mig over telefonen. De truer mig på Facebook, og de truer mig på åben gade, siger han og fortsætter:

- Danskerne klapper mig på skulderen. Men perkerne, de truer mig.

Men Yahya Hassan er ikke bange.

- Jeg har jo et liv, jeg skal passe. Jeg går i skole. Jeg skal til oplæsninger. Jeg bliver nødt til at bevæge mig rundt.

Den 25. oktober udkommer hans allerede massivt omtalte digtsamling 'Yahya Hassan' på Gyldendal.

I den forbindelse fortæller forlaget Gyldendal til Kulturen på NEWS, at PET er involveret i sikkerheden omkring den unge digter.

- PET er inde over, og vi og Yahya er i løbende dialog med dem, siger redaktør på Gyldendal, Simon Pasternak.

Samme melding kommer fra hovedpersonen selv.

- Det er i hvert fald, hvad jeg har hørt. Men da jeg blev bedt om at aflevere en liste over, de steder, hvor jeg skal holde oplæg om min bog, så fik jeg at vide, at det er de lokale politikredse, der vil holde øje, siger Yahya Hassan og tilføjer:

- Jeg har ikke bedt om deres beskyttelse, men PET skal bare ikke sige, at de beskytter mig, hvis de ikke gør alligevel.

PET vil hverken be- eller afkræfte over for tv2.dk, at efterretningstjenesten har at gøre med sikkerheden i forbindelse med truslerne mod Yahya Hassan. PET kommenterer aldrig på enkeltpersoner, lyder det.

Yahya Hassans blå bog

Yahya Hassan har skrevet digtsamlingen, 'Yahya Hassan', som udkom 25. oktober 2013 på forlaget Gyldendal. 

Han er født 19. maj 1995 i Aarhus af palæstinensiske forældre, der i slutningen af 80'erne kom til Danmark som flygtninge fra Libanon.

I dag læser han på Forfatterskolen i København - men bag sig har han en fortid med tvangsfjernelser, talrige institutioner og ungdomskriminalitet.