Enhedslistens nye prinsesse

16x9

Den kun 23_årige Johanne Schmidt_Nielsen er klar til at hæve stemmen på Christiansborg

Enhedslistens nye partiprinsesse hedder Johanne Schmidt-Nielsen. Som spidskandidat i København er hun sikker på en plads i det nye Folketing, hvor Enhedslisten får fire pladser.

Som ny frontfigur har Johanne Schmidt-Nielsen fået lidt af en ilddåb i denne valgkamp. Hun er dog gået uimponeret til opgaven, og fik også ros fra flere kommentatorer for sin indsats i valgdebatten Det sidste Ord på TV2 i mandags.

I Enhedslisten har man da heller ikke tvivlet på den 23-årige københavners politiske talent. Med 147 stemmer var hun topscorer, da der i foråret var valg til partiets hovedbestyrelse. Dermed er den Johanne Schmidt-Nielsen kørt i stilling som partiets nye dronning og afløser for Pernille Rosenkrantz-Theil, der har trukket sig ud af politik. Begge er unge københavnske kvinder med medietække, som gør op med 68'er-generationens patent på venstrefløjen. Men Johanne Schmidt-Nielsen forsøger fra start at mane den nærliggende sammenligning til jorden.

"Jeg kunne også være den nye Jørgen Arbo-Bæhr. Men jeg tror, jeg er meget bedre til at være Johanne," sagde hun inden valget.

Det nye venstrefløjshåb har i det seneste år desuden været en foretagsom aktivist i kampen for de studerendes vilkår. I foråret var hun som talsperson for aktionsgruppen Velfærdsmissionen både med til at besætte SU-Styrelsen på Danasvej i København og til at servere 200 kg pasta med ketchup på Finansministeriets trappe i protest mod nedskæringer af SU'en.

Johanne Schmidt-Nielsen har været medlem af Enhedslisten siden 2002. Til daglig er hun studerende på den samfundsvidenskabelige basisuddannelse på Roskilde Universitetscenter, RUC.