Nyrup: Svend Auken var ikke bitter

16x9

Det var med stor sorg, at tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen modtog oplysningen om Svend Aukens død.

"Jeg vil først og fremmest huske Svend som blændende dygtig, skarp, kampiv­rig, insisterende og endelig en frem­ragende taler," siger Nyrup til TV 2 / NYHEDERNE.

"Igennem tiden har Svend og jeg haft vores kampe, men den gensidige respekt og forbindelse tabte vi aldrig. Bitter­heden blev aldrig en del af Svends bagage. Og når tiden var svær, var han ofte blandt de første, der ringede."

Slog Auken i formandsvalg
Nyrup blev formand for Socialdemokraterne, da han slog Svend Auken i det legendariske formandsvalg i 1992. Auken var detroniseret, men ifølge Nyrup har de to efterfølgende fået talt ud om episoden.

"Livet er blevet smallere nu. Der er blevet lidt mere tomt i politik. Jeg vil glæde mig over de gode, personlige samtaler, vi havde gennem de seneste år. Vi snakkede mest om fremtiden, men også om fortiden," siger Poul Nyrup Rasmussen til TV 2 | NYHEDERNE.

"Jeg husker, at Svende lige inden formandsvalget sagde, at uanset udfaldet, så skulle det ikke få lov at ødelægge forholdet og forbindelsen."

Han var ikke færdig
Han mener, at Auken har sat sig "varige spor i dansk og international politik".

"Der var så meget, Svend stadig skulle nå. Så meget han gerne ville. Jeg mindes og husker alt det, han nåede i sit lange politiske liv. Han brugte det liv fuldt og helt," siger Poul Nyrup Rasmussen.