BLOG: Er du modstander af nationale test? Så hold dine børn hjemme

16x9
Er man modstander af de nationale test, bør man sætte handling bag ordene og holde sine børn hjemme, mener skoleordfører Caroline MAgdalene Maier. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

BLOG: Vi har sådan set vidst det hele tiden: Nationale test skader mere, end de gavner.

2019 har indtil videre været året, hvor børn og unge strejkede og gik på gaden for klimaet, og hvor småbørnsforældre i tusindvis demonstrerede for bedre vilkår i børnehaver og vuggestuer. Skal det også være året, hvor forældre siger endeligt fra over for national test og holder deres børn hjemme? Det håber jeg! Tiden er inde til civil ulydighed.

Vi har sådan set vidst det hele tiden: Nationale test skader mere, end de gavner. De er alene skabt som et politisk måleredskab, et sammenligningsværktøj, der intet lærerfagligt eller pædagogisk formål har. Alene dét faktum har for os i Alternativet været rigeligt argument for at lukke ned for de nationale test. Men når nu det viser sig, at testene ikke engang virker – at de måler i øst og vest – ja, så er det decideret absurd at fastholde testene som en integreret del af vores børns skolegang.

Der er ikke ét eneste godt argument for stædigt at klynge sig til de nationale test. Ikke ét. Lærerne ønsker dem ikke, forældrene ønsker dem ikke, skolelederne ønsker dem ikke, forskerne kritiserer dem sønder og sammen. Og børnene? Ja, de spilder deres tid på dem. Den tid, de skulle have brugt på reel undervisning, går i stedet på forberedelse, afholdelse og evaluering af en test, hvis resultat ikke engang er validt.

Og hvert år gentager historierne sig: Lærere, der kan fortælle om børn, der bliver angste, der græder, der tisser i bukserne og ikke kan sove. På grund af de nationale test. Børn, der pludselig bliver usikre på, om de kan det, de skal, fordi en test viser noget andet. Børn helt ned til otte år, der spørger sig selv: Er jeg god nok?

Jeg spørger bare: Vil vi virkelig stå model til det? Skal vores børn stå model til det? Jeg mener klart nej.

Men skal vi tage et opgør med de nationale test, kræver det, at det ikke bare er politikere, der siger fra. Det har nogle af os gjort, siden de blev indført – uden effekt. Nej, hvis vi for alvor skal stikke en kæp i hjulet på de meningsløse test, skal vi lægge et folkeligt pres. Og det betyder, at I forældre, der er modstandere af nationale test, alvorligt bør overveje at sætte handling bag ordene og holde jeres børn hjemme.

Og til dem, der måtte mene, at man på den måde tager sit barn som gidsel i en politisk og principiel kamp, kan jeg kun svare: De er allerede gidsler. Vores børn er gidsler i et politisk sammenligningscirkus, der absolut ingen mening giver.

Det er tid til at sætte dem fri.