Joachim B. sender minister på arbejde med chokolade-spørgsmål

16x9
Joachim B. Olsen kan ikke forstå, hvorfor flødeboller beskattes på én måde, mens reglerne for Sarah Bernardt-kager muligvis er anderledes. Foto: Sarah Christine Nørgaard / Ritzau Scanpix/TV 2

Chokoladeafgiften giver hovedbrud hos mange bagere, der har svært ved at vurdere, om kagerne skal beskattes. Skatteministeren erkender ulogisk lov.

Flødebollen skal. Romkuglen skal ikke. Men hvad med Sarah Bernhardt-kagen?

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) har med de store problemer i skattevæsenet garanteret rigeligt at tage sig til i øjeblikket, men nu skal han også forholde sig til, hvilke kager der skal betales chokoladeafgift af.

Årsagen er, at Liberal Alliances skatteordfører, Joachim B. Olsen, i denne uge har sendt en række spørgsmål om emnet til skatteministeren, og de har fået stor opmærksomhed på det sociale medie Twitter.

Joachim B. Olsen spørger blandt andet, om der skal betales chokoladeafgift af en romkugle lavet af kageaffald, hvis den er rullet i chokolade, og om Sarah Bernhardt-kagen ligesom flødebollen er underlagt samme afgift.

- Jeg har stillet dem, fordi chokoladeafgiftsloven er et bureaukratisk helvede. Jeg har talt med en bager om det, og jeg kunne ikke forklare, hvordan sådan nogle kager skal beskattes, uddyber Joachim B. Olsen over for TV 2.

Kageaffald og creme forvirrer

Chokoladeafgiften blev indført i 1922 som en afgift på luksusvarer, men loven kan være meget svær at finde rundt i.

Det skaber en masse frustration hos blandt andet bagerne

Joachim B. Olsen, Liberal Alliance

Af den juridiske vejledning fra skattevæsenet fremgår det, at der er truffet afgørelse om nogle fødevarer, men mange er ikke nævnt. Der skal eksempelvis betales chokoladeafgift af flødeboller, men Sarah Bernhardt-kagen - der ligner flødebollen, men består af creme i stedet for skum - er ikke nævnt. 

square to 16x9

Derfor har Joachim B. Olsen blandt andet spurgt, hvor meget skum, der skal piskes i en creme, før den bliver til skum.

Spørgsmål om Sara Bernhardt-kager stillet af Joachim B. Olsen til skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Spørgsmål om Sara Bernhardt-kager stillet af Joachim B. Olsen til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Screenshot

Blandt romkuglerne er forvirringen næsten endnu større.

I den juridiske vejledning står der, at romkugler lavet af ”kageaffald” er fritaget for afgift, selvom de indeholder kakao. Men er de ikke lavet af ”kageaffald”, er de derimod omfattet at chokoladeafgiften.

square to 16x9

Det er dog ikke nævnt, om chokoladeafgiften gælder for romkugler lavet af kageaffald, hvis de er rullet i chokolade, og det vil Joachim B. Olsen også gerne have svar på.

Spørgsmål om romkugler stillet af Joachim B. Olsen til skatteminister Karsten Lauritzen (V).
Spørgsmål om romkugler stillet af Joachim B. Olsen til skatteminister Karsten Lauritzen (V). Foto: Screenshot

Liberal Alliances skatteordfører forklarer, at han har stillet spørgsmålene for at vise, hvor absurd chokoladeafgiften er.

- Konsekvensen af den her lov er, at det skaber en masse frustration hos blandt andet bagerne, der skal indberette det her. De er gode til at lave kager og andre lækkerier, men de er ikke nødvendigvis gode til at regne ud, hvilke afgifter der skal være på deres kager, siger Joachim B. Olsen.

Bagerne i en usikker situation

Hos Dansk Erhverv, der jævnligt har kontakt med bagere rundt om i landet, genkender skattepolitisk chef Jacob Ravn, at de nuværende regler skaber besvær.

Han nævner, at en Sarah Bernhardt-kage kan laves på mange måder, og har fyldet mere karakter af skum end creme, er det en nærliggende tanke, at den skal beskattes ligesom en flødebolle. Det hele er meget usikkert og svært for bagerne at vurdere fra kage til kage, lyder det.

- Det stiller bagerne i en situation, hvor retsusikkerheden er enorm. De kan selvfølgelig vælge at betale chokoladeafgift af alt, de sælger, men det er også uholdbart, siger Jacob Ravn og fortsætter:

- Nogle betaler af den chokolade, de køber, men de risikerer at få besøg af skattemyndighederne, der siger, at de skal betale af den fulde vægt af Sarah Bernhardt-kagen, og så risikerer de at få afgiftssmæk.

Efterlyser mere simpel lov

Jacob Ravn sidder også i Skatterådet, som bistår skattevæsenet med forvaltningen af lovgivningen. Han forklarer, at rådet flere gange har sendt bestemte produkter til prøvesmagning hos et firma for at få vurderet, om de smager så meget af chokolade, at der skal betales afgift.

Vi er meget begrænset i muligheden for at lave afgifterne om

Karsten Lauritzen (V), skatteminister

Chokoladeafgiften er 25 kroner per kilo, og en enkelt flødebolle koster derfor i sig selv meget lidt i afgift. Men det er det administrative og usikkerheden, der er problemet, mener Dansk Erhverv.

Ligesom Liberal Alliance vil Dansk Erhverv gerne helt af med afgiften, men hvis den kan gøres mere simpel, vil det også være godt, lyder det fra Jacob Ravn.

Ingen udsigt til ændringer

Skatteminister Karsten Lauritzen siger til TV 2, at han forstår kritikken.

- Chokoladeafgiften er alt andet end logisk.

Han kan endnu ikke svare på kage-spørgsmålene fra Joachim B. Olsen, der blev stillet tirsdag. Men selvom han er enig i, at chokoladeafgiften er kompliceret, er der dog hverken udsigt til at komme af med den eller gøre den mere simpel.

Skatteministeren forklarer, at chokoladeafgiften indbringer statskassen cirka 1,5 milliarder kroner årligt, og at han ikke har penge til at afskaffe den.

Derudover gør EU-regler det umuligt at ændre den. Forklaringen er ifølge Karsten Lauritzen, at Danmark har fået lov at beholde chokoladeafgiften, fordi vi har haft den i snart hundrede år.

Han siger, at EU vil stejle over ændringer i afgiften, fordi det vil blive betragtet som ulovlig statsstøtte til de produkter, der undtages. I dag er der dog allerede forskel på eksempelvis flødeboller og romkugler, men det er ikke et problem for EU, fordi reglerne også var sådan, inden vi tråde ind i unionen, forklarer skatteministeren.

- De mærkelige afgifter vi havde og som udgjorde statsstøtte, da vi trådte ind i EU, fik vi lov til at tage med ind i fællesskabet. Men vi er meget begrænset i muligheden for at lave afgifterne om, siger Karsten Lauritzen og lader forstå, at afgiften enten skal blive, som den er, eller helt afskaffes.

Sidste år afskaffede regeringen og Dansk Folkeparti nøddeafgiften, der også blev kritiseret for at ramme skævt og være uigennemskuelig. Men den kostede kun omkring 180 millioner kroner at fjerne.

Karsten Lauritzen skal som udgangspunkt have svaret på Joachim B. Olsens spørgsmål inden 9. april.