Flertal tvinger regeringen til at bevare lukkeloven

Regeringen har bevidst provokeret os, mener Dansk Folkeparti.

Regeringens planer om at afskaffe de sidste rester af lukkeloven bliver ikke til noget.

Det står klart efter et samråd om sagen torsdag, hvor et bredt flertal hældte dem ned ad brættet.

- Det bliver ikke til noget, siger Dansk Folkepartis erhvervs- og vækstordfører, Hans Kristian Skibby, til TV 2.

- Og det er sådan set sund fornuft – i hvert fald hvis man bare nogenlunde ønsker at bevare de forhold og vilkår, der i dag i forhold til at bedrive detailhandel i de danske landdistrikter.

Han får opbakningen af erhvervsordfører Thomas Jensen fra Socialdemokratiet:

- Jeg er glad for, at vi sammen med Dansk Folkeparti har været med til at sætte en fod ned og sige, at vi ikke vil være med til at afskaffe lukkeloven. For os er det rigtig vigtigt, at dels de ansatte kan have fri på højtiderne, og dels at vi ikke får liberaliseret så meget, at det ville betyde butiksdød i landdistrikterne.

13,5 dag står tilbage

Som reglerne er i dag skal detailbutikker holde lukket på alle helligdage, grundlovsdag, juleaftensdag samt efter klokken 15.00 nytårsaftensdag. Det giver i alt 13,5 dage.

Regeringen vil af med restriktionerne, så det fremover vil være muligt at handle ind på alle tider af døgnet – 365 dage om året.

Ifølge erhvervs- og vækstminister Rasmus Jarlov (K) vil en afskaffelse af lukkeloven blandt andet styrke de fysiske butikker i kampen mod den voksende internethandel samt turismeerhvervene, der i de dage, der i dag er omfattet af lukkeloven, vil kunne betjene de turister, der besøger landet.

Det er en provokation, at man fra regeringen prøver at føre valgkamp på noget, som regeringen godt ved, der ikke er en kinamands chance for

Hans Kristian Skibby (DF)

Han erkender dog, at det ikke bliver til noget:

- Regeringen ønsker at afskaffe lukkeloven. Vi mener, det er butikkerne og deres kunder, der skal finde ud af, hvornår der skal være åbent. Men vi kan selvfølgelig ikke gøre det, hvis der ikke er flertal for det i Folketinget, siger han til TV 2.

Lukkeloven fra 2012

  • Det er liberaliseringen af lukkeloven i oktober 2012, der gør det muligt for de store kæder at holde døgnåbent. 
  • Butikker med salg til private forbrugere må holde åbent alle ugens dage. Undtaget er helligdage, grundlovsdag og juleaftensdag samt efter kl. 15.00 på nytårsaftensdag.
  • Helligdagene er som følger: nytårsdag, skærtorsdag, langfredag, 1. og 2. påskedag, St. Bededag, Kr. Himmelfartsdag, 1. og 2. pinsedag samt 1. og 2. juledag.
  • Supermarkeder som har en omsætning på under 33,2 millioner kroner, kan holde åbent på de dage, der ellers er undtaget.

Kilde: Erhvervsstyrelsen

Ikke en kinamands chance

Særligt Dansk Folkeparti har været stærkt utilfreds med, at regeringen overhovedet har besværet sig med at foreslå en afskaffelse af lukkeloven, når den på forhånd vidste, at der ikke var flertal bag.

På torsdagens samråd slog Hans Kristian Skibby fast, at han og partifællerne faktisk så det som en direkte provokation af støttepartiet:

- Det er en provokation, at man fra regeringen prøver at føre valgkamp på noget, som regeringen godt ved, der ikke er en kinamands chance for at få gjort til virkelighed, siger han.

Lukkeloven blev senest ændret i 2012, hvilket blandt andet betød, at alle butikker fremover måtte holde åbent om søndagen.