Historisk håndtryk - Danmark er nu ni danskere rigere

- Det er noget helt enestående at få tildelt et dansk statsborgerskab, lød det fra Inger Støjberg (V) under dagens ceremoni.

Hånd mod hånd. Ansigt mod ansigt. 

Smilene var brede, da Inger Støjberg (V) i dag uddelte ni vigtige håndtryk under en såkaldt grundlovsceremoni i Eigtveds Pakhus i København.

Det er i lige præcis dét øjeblik, at I bliver danske statsborgere

Inger Støjberg

Én for én blev Danmark ni statsborgere rigere, da den meget omdiskuterede håndtrykslov for første gang blev set ført ud i livet. 

Først blev de ni nye danskere bedt om at skrive under på, at de vil overholde dansk lovgivning og respektere danske værdier. Derfra var der blot håndtrykket tilbage.

- Det er i lige præcis dét øjeblik, at I bliver danske statsborgere, sagde Inger Støjberg til ceremoniens ni hovedpersoner. 

Kulminationen af lang tids arbejde

Loven om håndtryk blev vedtaget 29. juni sidste år og har siden været meget omdiskuteret både inden- og uden for landets grænser. 

I fremtiden skal ceremonierne afholdes i kommunerne, men i dag - hvor de første hilsner skulle gives - var det integrationsministeren selv, der stod for uddelingen.

- Det har jo taget lang tid for jer hver især at blive danske statsborgere, og det hele kulminerer her med ceremonien, lød det fra Inger Støjberg under ceremonien.

- Når det tager noget tid, og der stilles krav undervejs, så skyldes det, at det er noget helt enestående at få tildelt et dansk statsborgerskab. 

I bekendtgørelsen om afholdelse af grundlovsceremonier står der, at håndtrykket skal foregå ansigt til ansigt og hånd mod hånd.
I bekendtgørelsen om afholdelse af grundlovsceremonier står der, at håndtrykket skal foregå ansigt til ansigt og hånd mod hånd. Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix

Håndtryk var "meget naturligt"

En af de ni personer, som torsdag fik dansk statsborgerskab, er Sheryll Dufke.

Og selvom det var håndtrykkene, der løb med størstedelen af opmærksomheden ved dagens ceremoni, faldt det hende meget naturligt at trykke Inger Støjbergs hånd.

- Det er ikke noget, der kommer til at vælte min verden.

Hvad er det, der er så dejligt ved at blive dansk statsborger?

- Jeg mistede mit statsborgerskab sidste år, og jeg har brugt det sidste års tid på at få det tilbage, så det er en meget stor dag for mig, lød det fra en meget rørt Sheryll Dufke.

Sheryll Dufke er en af de ni personer, der torsdag fik dansk statsborgerskab.

Flere sager om håndtryk Danmark

Manglende håndtryk har flere gange de seneste år vakt debat. 

Samfundsdebattør Asmaa Abdol-Hamid har af religiøse årsager ikke villet give hånd til mænd, selvom hun var ansat som brobygger hos Fyns Politi.

Men det skal man som ansat i politiet, fastslog både justitsminister Søren Pape Poulsen fra de konservative og Venstres udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg.

Senest valgte en iransk ambassadør at blive væk fra den årlige nytårskur på Christiansborg, fordi han ikke ønskede at give hånd til kvinder og dermed heller ikke Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF).