Løkke om Brexit: - Jeg er oprigtigt bekymret

16x9
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal sidst på ugen til topmøde om Brexit i Bruxelles. Foto: Philip Davali / Ritzau Scanpix

Ender EU og Storbritannien uden en skilsmisseaftale, kan det blandt andet få betydning for danske fiskere, siger statsministeren.

Det kan få store konsekvenser for Danmark, hvis skilsmisseaftalen mellem Storbritannien og EU går i vasken.

Alligevel skal premierminister Theresa May ikke regne med diplomatisk hjælp fra statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), når hun i disse dage rejser rundt i Europa for at søge opbakning til justeringer, som kan få aftalen igennem det britiske parlament.

Det fastslog han i Folketingets spørgetime tirsdag eftermiddag.

- Vi har udfærdiget en aftale, der er vejet på en atomvægt. Det er svært at genåbne den igen, sagde Lars Løkke Rasmussen og fastslog dermed, at han ligger på linje med såvel EU-præsident Donald Tusk som formand for EU-Kommissionen, Jean-Claude Juncker, og Tysklands kansler Angela Merkel, der ligeledes har afvist at genåbne forhandlingerne med briterne.

- En ulykke

Statsministeren blev udfordret på spørgsmålet af Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl.

- Danmark er et af de lande, der kommer til at tabe allermest på en hård Brexit. Alligevel får Theresa May på den mest arrogante vis at vide af Bruxelles, at der ikke er nogen mulighed for genforhandling. Er det en klog attitude over for en britisk premierminister, der kæmper for, at vi skal få en aftale om et ordentlig grundlag for Brexit? ville han vide.

Det står mig lysende uklart, hvad den britiske premierminister vil

Lars Løkke Rasmussen (V)

Lars Løkke Rasmussen indrømmede, at han var ”oprigtigt bekymret” for, hvordan forhandlingerne om Brexit ender, og tilføjede, at det vil være en decideret ”ulykke”, hvis der bliver tale om et såkaldt hårdt Brexit uden en aftale mellem EU og Storbritannien om de fremtidige vilkår.

- Det vil koste velstand. Først og fremmest for Storbritannien, men også for Danmark, siger han.

- Det vil blandt andet betyde, at briterne får adgang til deres eget fiskerifarvand, og det vil være slemt for danske fiskere.

Bolden er hos briterne

Derfor åbnede statsministeren også en lille dør på klem ved at sige, at der måske kunne gives forklaringsbidrag til dele af aftalen, hvis det kunne hjælpe Theresa May. Men det kræver, at briterne selv kommer på banen med forslag.

- Det står mig lysende uklart, hvad den britiske premierminister vil. Der er brug for at få tydeliggjort, hvad der skal til. Hvor er det britiske nationale kompromis?

- Jeg mener ikke, at det skaber nogen klarhed, hvis EU stiller sig op og siger, at vi kan genforhandle alt. Aftalen skal ikke forhandles i 27 EU-hovedstæder. Jeg tror, svaret ligger i den britiske hovedstad, siger Lars Løkke Rasmussen.

May på charmeoffensiv

Det britiske parlament skulle oprindeligt have stemt om den Brexit-aftale, som EU og Storbritannien har brugt måneder på at forhandle på plads, men da der ikke syntes at være opbakning til den, valgte Theresa May at udsætte afstemningen.

I stedet er hun taget på charmeoffensiv hos sine europæiske kolleger for at få aftalen gjort mere spiselig.

Storbritanniens premierminister udskyder afstemningen om Brexit. Video: Sebastian Goos

Hun indledte med et morgenvisit hos Hollands premierminister Mark Rutte for senere at mødes med blandt andre Tysklands forbundskansler Angela Merkel.

Torsdag og fredag skal hun sammen med EU’s stats- og regeringsledere til topmøde i Bruxelles, hvor Brexit-aftalen er øverste punkt på dagsorden.

Den nordirske udfordring

I Bruxelles vil den britiske premierminister først og fremmest forsøge at skaffe forsikringer fra EU om, at Storbritannien ikke kommer til at sidde i klemme i EU's toldregler.

I den nuværende Brexit-aftale er det skrevet ind, at der ikke kommer grænsekontrol mellem Irland og Nordirland - selv om de kommende forhandlinger om en frihandelsaftale mellem EU og Storbritannien skulle ende uden noget resultat. 

Men netop den del har mødt stor modstand, da mange parlamentsmedlemmer er bange for, at den binder Storbritannien til EU's toldregler i al evighed. 

Afklaring til januar

Briterne kan dermed ikke forhandle deres egne handelsaftaler, og afgørende fejler aftalen i at opfylde EU-modstandernes varmeste ønske: At tage kontrollen tilbage fra EU.

Den britiske regering skal senest 21. januar have godkendt en Brexit-aftale. Sker det ikke, har regeringen ifølge EU's regler fem dage til at orientere unionen om, hvad der så skal ske.

Storbritannien forlader efter planen EU 29. marts 2019.