BLOG: Mette Frederiksens skadelige lighedsmageri

16x9
Joachim B. Olsen (LA). Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

BLOG: Socialdemokraternes lighedsmageri tager til. Nu vil de stække danske aktionærer, så vi er helt sikre på, at vi alle sammen bliver fattigere.

Socialdemokratiet vil så gerne gøre noget for at mindske de økonomiske forskelle i Danmark. Til det formål køres endnu engang de store socialistiske kanoner i stilling:

Forargelse, misundelse og lighedsmageri.

Socialdemokratiet foreslår blandt andet at hæve beskatningen af danske aktier for gevinster over 53.000 kroner og lægge et højere loft på investorfradraget, så det bliver sværere for mindre vækstselskaber og danske iværksættere at rejse kapital.

Det er i virkeligheden en klassisk socialistisk tankegang. I stedet for at arbejde målrettet for at løfte hele samfundet, lade lønmodtagerne få lov at beholde flere af deres egne penge, så går man direkte til angreb de danskere, der har været så uforskammet at investere deres sparepenge. Og tilmed været så heldig at få en gevinst.

De store børsnoterede selskaber som Novo Nordisk og Carlsberg skal såmænd nok klare sig. De har i forvejen ikke problemer med at tiltrække investorer, da de agerer på et stort internationalt marked og alle udenlandske investorer frit kan købe deres aktier.

Til gengæld stækker Socialdemokratiets forslag muligheden for, at mindre virksomheder kan rejse kapital og vokse sig store. Det er noget, de i forvejen har store problemer med.

Det hænger sammen med en dansk aktiekultur, som eksempelvis er milevidt fra den svenske. Danske investorer betaler allerede den næsthøjeste aktiebeskatning i OECD-landene, og det gør Danmark langt mindre attraktivt i forhold til Sverige eller USA for den sags skyld.

Når danske virksomheder skal rejse kapital via venturefonde eller børsnotering, så går de i stort omfang uden om Danmark. Derfor er der i virkeligheden behov for langt mere konkurrencedygtige skatteforhold for investorerne.

Men sådan ser Socialdemokratiet ikke på det. De vil hellere beskatte de i forvejen højtbeskattede investorer endnu mere. For så er vi da helt sikre på, at der ikke er nogen, der for alvor bliver belønnet af den risiko, de har taget. Socialdemokratiets udspil er gift for danske investorer, men det er i lige så høj grad et angreb på danske iværksættere.

Alt i alt vil socialdemokraternes forslag muligvis stække toppen en lille smule, men det vil ikke løfte bunden. Det har den sørgelige konsekvens, at Danmark blot bliver et fattigere samfund.