Bliv klog i en fart med disse syv punkter om Tibet-sagen

16x9
Det var disse flag, som politiet fratog demonstranterne under statsbesøget i 2012. Foto: Dennis Lehmann / Scanpix Denmark

Få svar på de nogle af væsentlige spørgsmål i den indviklede sag, der kører på tredje år.

Det begyndte som et statsbesøg, men har efterfølgende udviklet sig til en sag med et virvar af forklaringer, påstande og løgne.

Tibetsagen har udviklet sig fra at være et spørgsmål om ytringsfrihed og frihedsprincipper til også at handle om, hvorvidt politifolk har dækket over beviser samt løjet over for justitsministeren og i retten.

Politiet hævdede i første omgang, at det var rene tilfældigheder som gjorde, at man tilbageholdt visse demonstranter. En video optaget i forbindelse med demonstrationen såede dog tvivl om den forklaring.

Siden afviste Landsretten den forklaring og fastslog, at det må have været resultatet af en målrettet indsats.

Onsdag var der høring i Tibetkommission, hvor den daværende chefpolitiinspektør Kai Vittrup erkendte et medansvar for de formuleringer og retningslinier, der gik forud for politiets ageren ved det kinesiske statsbesøg.

Kommissionen har arbejdet på at undersøge og afdække politiets indgreb i borgernes ret til at ytre sig og forsamle sig i forbindelse med en stribe kinesiske besøg.

TV 2 har samlet nogle af de mest gængse spørgsmål.

Du kan blive klogere på Tibet-sagen nedenfor:

Hvordan begyndte Tibet-sagen?

Hvad gjorde det til en sag?

De forskellige forklaringer

Hvad skal Tibetkommisionen?

Hvad er ellers kommet frem under høringen?

Nye oplysninger i sagen