Se listen: Disse kommuner er bedst til at få dig i job

Ny målemetode gør det for første gang muligt at sammenligne kommunernes succesrate med at få borgere ud af offentlig forsørgelse.

I Nyborg sidder en meget tilfreds jobcenterchef.

For første gang nogensinde er kommunernes indsats for at få borgere fra offentlig forsørgelse til beskæftigelse gjort op, så de kan sammenlignes.

Og Nyborg har slået dem alle og ligger nummer ét.

- Vores medarbejdere og ledere gør hver dag et fantastisk stort stykke arbejde, siger jobcenterchef Louise Berg til TV 2.

Frederiksberg og Gladsaxe ligger nummer to og tre.

Og dem kan flere kommuner lære noget af, lød det fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han præsenterede ministeriets liste fredag.

- Ranglisten sætter slet og ret spot på, hvor man ikke gør nok for ledige, og hvem der er gode, som man kan lære noget af, lød det.

Listens bund skrabes af Stevns med Fredericia og Langeland i hælene.

Du kan se, hvor din kommune placerer sig på kortet herunder:

For at pointere en udvikling er den nye metode også brugt på ældre tal fra 2016. 

Hvor god er din kommune til at få dig i beskæftigelse?

Listen er udtryk for, hvor mange mange borgere der er på offentlig forsørgelse, sammenholdt med hvad man kan forvente

Skal styrke indsatsen

Beskæftigelsesministeriet har rangeret kommunerne ved at se på, hvor mange personer en kommune ud fra sin profil burde have på offentlig forsørgelse, og sammenligne med, hvor mange kommunen reelt har på offentlig forsørgelse. 

På den måde kan politikere og kommuner holde øje med, om de burde stramme grebet om indsatsen.

Det sker som led i en større aftale mellem regeringen, Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti, Det Radikale Venstre og Socialistisk Folkeparti i august.

Her blev parterne enige om at slække på kravene til jobsøgende og gøre indsatsen mere op til den enkelte kommune.

Denne her liste er et første skridt til, hvilke kommuner der skal se sig selv i øjnene

Peter Halkjær, arbejdsmarkedspolitisk chef, Dansk Erhverv

- Men det er frihed under ansvar, lød det fredag fra Troels Lund Poulsen.

- Vi vil ikke acceptere, at ledige overlades til sig selv.

Kommunerne kan således komme under administration, hvis de for længe rangerer nederst på listen, der gøres op hvert halve år.

Kommunerne i den øverste ende af Beskæftigelsesministeriets liste kan spare millioner på at føre borgere fra offentlig forsørgelse over i beskæftigelse.
Kommunerne i den øverste ende af Beskæftigelsesministeriets liste kan spare millioner på at føre borgere fra offentlig forsørgelse over i beskæftigelse. Foto: Thomas Lekfeldt / Scanpix Denmark

Dansk Erhverv er glad for listen

I Dansk Erhverv siger arbejdsmarkedspolitisk chef Peter Halkjær, at det er afgørende at få jobcentrene til at fungere bedre.

Det kan give tusinder af nye hænder til arbejdsmarkedet, mener han. Og det har virksomhederne akut brug for, lyder det. 

- Der er en kæmpe forskel på, hvor dygtige kommunerne er til at få ledige hurtigt i job. Og det er ret afgørende. Denne her liste er et første skridt til, hvilke kommuner der måske skal se sig selv lidt i øjnene, siger Peter Halkjær til TV 2.

Jeg har også fået en meget bedre viden

Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesminister

Er listen god nok?

I bunden af listen finder man Silkeborg Kommune, som beskæftigelsesministeren tidligere har rost for deres beskæftigelsesindsats.

Men når Silkeborg, som du tidligere har rost i denne her sammenhæng, ligger nummer 94 ud af 98 kommuner - Er det så din vurdering af, hvilke kommuner der er dygtige, der er noget galt med, eller listen?

- Jeg vil ikke lægge skjul på, at jeg har rost Silkeborg Kommune. Den kommer fra et meget, meget lavt niveau, men er nu på vej frem. De har investeret i området, siger Troels Lund Poulsen til TV 2.

- Nu har vi et objektivt grundlag, og jeg har også fået en meget bedre viden.