KOMMENTAR: Uanset Trump, tweets og tv-reklamer - mere end 100 millioner amerikanere vil ikke stemme

16x9
Silvia Metzger erkender, at politik påvirker hende, men hun har stadig svært ved at se, hvad der skulle få hende til at gå ned og stemme. Foto: TV 2

Selv i et rekordsættende midtvejsvalg ser det ud til, at mere end halvdelen af amerikanere vil blive hjemme.

Det eneste tidspunkt, Silvia Metzger går op i politik, er når hendes gæster begynder at skændes for højt om det. Så siger hun, at de må løse det udenfor hendes restaurant.

- Jeg har aldrig nogensinde stemt. Jeg er bare den her lille person nederst på totempælen, forklarer hun, mens hun vender bøfferne til to burgere. Stegeosen står omkring hende i det køkken, hvor hun bruger mellem 10 og 12 timer om dagen.

Silvia Metzger er en af mere end 100 millioner stemmeberettigede amerikanere, som ikke kommer til at stemme ved midtvejsvalget. En anden er hendes mand, Rich Metzger, som kommer forbi restauranten på vej på jagt. Han har ligesom sin hustru aldrig sat fod i et valglokale.

- De er ikke ærlige med, hvad de lover, så hvorfor skulle jeg, siger han.

Ægteparret Metzger bor i den lille by Melstone i Montana. En by med 85 indbyggere. Der er langt til nabobyen, og de har ikke meget til fælles med folk ved kysterne.

Men de er ikke minoriteten, når det gælder deres syn på at stemme. De tilhører snarere majoriteten.

Vælgerentusiasmen er rekordhøj ved dette valg – den højeste i mere end 50 år ved et midtvejsvalg. Alligevel forventer få, at stemmeprocenten har en chance for at kravle over de 50 procent. Blot 33 procent af unge vælgere ventes at stemme. Både republikanere og demokrater bruger store milliardbeløb på at overbevise vælgerne om at gå til den ene eller anden side. Alligevel vil mere end 100 millioner amerikanere ikke møde op 6. november. 

- Jeg tror, at folk er trætte af politikernes mudderkastning. Mange føler ikke, at deres stemme betyder noget. Jeg er så langt nede i hierarkiet, hvilken forskel skal min stemme gøre, siger Silvia Metzger.

Valgdeltagelsen i USA er en af de laveste blandt vestlige demokratier.

I Danmark stemte 86 procent ved valget i 2015.

Ved et præsidentvalg i USA stemmer i gennemsnit 60 procent af befolkningen. Ved midtvejsvalg er gennemsnittet på omkring 40 procent. Ved det seneste midtvejsvalg i 2014 var stemmeprocenten nede på 37 procent, den laveste valgdeltagelse i mere end 70 år. 144 millioner stemmeberettigede amerikanere blev hjemme.  

En af dem var ranch-ejeren Jolene Robbins.

- Jeg har altid følt, at vi var virkelig langt væk fra politikerne. De bekymrer sig ikke om, hvad der sker i Melstone, Montana, siger hun.

- Og så føles det hele lidt som en joke. Ingen tager jo vores land seriøst, siger Jolene Robbins.

Ifølge Donald Green på Columbia universitet er der tre faktorer, som påvirker den lave valgdeltagelse i USA.

  1. USA har i de fleste stater et relativt kompliceret system for at blive registreret som vælger. I Danmark er du automatisk registreret. I USA må du selv gøre det. Det indebærer, at et tocifret antal millioner amerikanere, som kunne stemme, ikke får gjort det, fordi de misser deadlines for at registrere sig. I den kategori er også tidligere indsatte, som har fået frataget deres ret til at stemme. Det tæller omkring fire millioner amerikanere.  
  2. Mange føler ikke, at deres stemme tæller. Der kan være store logistiske problemer, problemer med registreringen, valget er på en tirsdag, det er svært at få fri, valglokalerne kan være langt væk, der kan være lange køer. Alt sammen del af en større diskussion om vælgerundertrykkelse ved at gøre det svært at stemme. Men en stor gruppe føler ganske enkelt ikke, at deres stemme har værdi.
  3. USA har virkelig mange valg. Langt flere end i Danmark. Der skal stemmes kommunalt, lokalt, føderalt, til sherif- og skolevalg. Særafstemninger og særvalg. Og da en majoritet af USA’s stater desuden har et princip om, at vinderen tager alt, føler mange, at de alligevel bare spilder deres stemme.

Tilbage i Melstone erkender Silvia Metzger, at politik påvirker hende. Der er skattelovgivning i forhold til hendes restaurant. Der er diskussionen om sundhedsforsikring. Men hun har stadig svært ved at se, hvad der skulle få hende til at gå ned og stemme.

Skattelovgivningen ift. hendes restaurant og diskussionen om sundhedsforsikring er nogle af de ting, der påvirker Silvia Metzger.
Skattelovgivningen ift. hendes restaurant og diskussionen om sundhedsforsikring er nogle af de ting, der påvirker Silvia Metzger. Foto: TV 2

- Det skulle være en ærlig politiker måske. En som sagde, at han ville forsøge snarere end at love en masse, han alligevel ikke kan overholde. Det ville være noget, siger hun.