BLOG: Løkkes såkaldte løft af erhvervsskolerne er et bluffnummer

16x9
Erhvervsskolerne har brug for et reelt løft, mener Jacob Mark. Foto: Søren Bidstrup / Scanpix Denmark

BLOG: Når statsministeren siger, at erhvervsskolerne får et løft, er det langt fra hele sandheden.

Jeg bryder mig egentlig ikke om rollen som den sure oppositionspolitiker, og derfor vil jeg gerne starte med at rose Regeringen for de dele af det nye erhvervsuddannelsesudspil, som er rigtig godt. Det er rigtig godt, at vi styrker de praktiske fag i folkeskolen. Det er rigtig godt, at vi styrker vejledningen. Det er rigtig godt, at vi gør det tydeligt, at man har ligeså mange veje i livet, når man tager en erhvervsuddannelse. Og det er godt, at der kommer flere penge til erhvervsskolerne, men når jeg så alligevel ender som den kritiske oppositionspolitiker, så skyldes det, at Løkke forsøger at lave et bluffnummer, som ikke giver mere kvalitet på uddannelserne.

Hvis jeg tog 300 kroner fra dig og lovede at give dig 200 kroner tilbage, ville du så synes, det var en god aftale?

Nej, vel? Men regnestykket er nogenlunde det samme som det, statsministeren prøver at sælge som regeringens nye såkaldte løft af erhvervsskolerne.

Til Ritzau siger Lars Løkke Rasmussen om sit eget udspil, at ”vi snurrer pengene godt og grundigt rundt og sender dem tilbage til erhvervsuddannelserne”. Der må jeg indrømme, at jeg lige spærrede øjnene op. For det er da en ren tilståelsessag.

Sagen er nemlig, at Løkke-regeringen har stået bag besparelser på erhvervsskolerne hvert år. De kalder det et omprioriteringsbidrag. Og når Løkke siger, at pengene bliver snurret rundt og sendt tilbage, betyder det, at pengene bliver taget fra skolerne, og så kan regeringen vælge at sende nogle af dem derhen, hvor de synes, der er brug for dem. Men et løft, det er det altså ikke.

Løkke praler med, at han vil give to milliarder til erhvervsskolerne over de næste fire år, men undlader at sige, at den samlede besparelse, siden han satte sig i statsministerstolen, løber op i langt mere. Bundlinjen for erhvervsskolerne er, at de har mere end en milliard mindre at drive skoler for. Mindre tid til eleverne og ringere udstyr.

Jeg mener, at erhvervsskolerne har brug for et reelt løft, og jeg mener, at vi skal skrotte omprioriteringsbidraget på uddannelsesområdet.

For en ting er jeg enig med regeringen i. Vi har brug for flere faglærte, og vi skal vise de unge, at der er en fremtid for dem ved at tage en erhvervsuddannelse. Men vejen derhen er ikke Løkkes kreative bogføring, hvor han rager til sig med den ene hånd og giver lidt tilbage med den anden.

Lad os nu give erhvervsskolerne et reelt løft. Det er der brug for.