Regeringen er klar med nyt udspil - 10. klasse skal flyttes til erhvervsskolerne

Regeringen vil styrke erhvervsskolerne med knap to milliarder kroner over de næste fire år.

Opdatering: Vi har længere nede i artiklen præciseret, at erhvervsuddannelserne trods tilførslen af nye midler fortsat er underlagt et sparekrav på to procent.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og undervisningsminister Merete Riisager (LA) præsenterer torsdag regeringens udspil om erhvervsskolernes fremtid i Danmark.

Udspillet ’Fra folkeskole til faglært– Erhvervsuddannelser til fremtiden’ indeholder tre hovedpunkter. Det erfarer TV 2.

For det første vil regeringen droppe besparelserne for 2019 på erhvervsskolerne, da nye tilførte midler overstiger de allerede planlagte besparelser via det såkaldte omprioriteringsbidrag.

Dernæst skal folkeskoleeleverne i 7.-9. klasse have en fastere gang på erhvervsskolerne – det skal for eksempel være muligt for eleverne at tage tilvalgsfag på erhvervsskolerne.

10. klasse skal flyttes til erhvervsskolerne

Endelig har regeringen som målsætning at flytte folkeskolernes 10. klasse til erhvervsskolerne.

På den måde skal 10. klasse være starten på en erhvervsuddannelse snarere end afslutningen af grundskolen.

Det kræver en ændring af indholdet af 10. klasse, så eleverne møder erhvervsuddannelserne som led i undervisningen. Derfor skal grundskolens 10. klasse i højere grad placeres i tilknytning til en erhvervsskole.

To milliarder kroner over fire år

I alt vil regeringen styrke erhvervsskolerne med knap to milliarder kroner over de næste fire år for at få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse. Det skriver Politiken. Omprioriteringsbidraget, der hvert år tvinger erhvervsuddannelserne til at spare to procent, vil dog fortsat gælde. Det skal derfor medregnes.

 - For Dansk Erhverv ser det ud til at være et stærkt udspil, som på overfladen ser ud til at indeholde rigtig mange rigtige elementer, lyder det fra Claus Rosenkrands Olsen, der er uddannelsespolitisk chef i Dansk Erhverv. 

- Vi har selvfølgelig til gode at blive lidt klogere på det konkrete indhold, og hvordan midlerne bliver fordelt, men et udspil, der handler om at investere to milliarder kroner i erhvervsuddannelserne, ser positivt ud, siger han.

- Mange års undladelsessynder

Formålet med regeringens udspil er at rydde op i mange års undladelsessynder. Det vurderer TV 2s erhvervskommentator Ole Krohn:

- Der står titusindvis af ledige jobs og skriger på, at der skal komme flere gennem de faglige uddannelser. Regeringen er nødt til at tage nogle geværgreb nu for at nå op på dens målsætning om, at 25 procent af en ungdomsårgang skal tage en erhvervsskole-uddannelse. I øjeblikket ligger man på 19 procent, og det rokker sig ikke særlig meget.

- Så hvis der ikke skal komme en kolossal mangel på kvalificeret arbejdskraft på de her områder, så er man nødt til at gøre noget ganske drastisk, og det gør man altså med de her forslag, lyder det fra Ole Krohn.

55 punkter fordelt på 12 områder

Det er fire år siden, et bredt politisk flertal senest præsenterede en reform, der skulle sikre "bedre og mere attraktive" erhvervsuddannelser. Mindst 25 procent af en ungdomsårgang skulle i 2020 vælge en erhvervsuddannelse. 

Men i fremtiden vil der fortsat mangle faglærte, og fra 2014 til 2017 er der 27 procent færre elever, der er begyndt på en erhvervsuddannelse.

Regeringens udspil indeholder 55 punkter fordelt på 12 områder. Med et nyt "kvalitetstilskud" vil regering sikre, at "alle elever har mulighed for at opleve" gæstelærere fra erhvervslivet. 

- En øget brug af faglærte med relevant og aktuel erhvervserfaring fra erhvervslivet vil kunne bidrage til ny og inspirerende undervisning, står der ifølge Politiken også i udspillet.

Med sit udspil vil regeringen også styrke erhvervsuddannelser i tyndt befolkede områder. Der skal eksempelvis oprettes skolehjem med kostophold i landets yderområder, så unge får mulighed for at bo tæt på skolen.