EU vil have 10.000 grænsevagter – men det kan give flere asylansøgere, frygter DF

Venstre mener, at forslaget om flere vagter kan være med til at stoppe migranter fra at søge op gennem Europa. Partiet afviser DF's bekymring.

Selvom Dansk Folkeparti er stor tilhænger af grænsekontrol, er det ikke nødvendigvis en god ide, når EU vil øge den ydre grænsebevogtning til 10.000 vagter.

Sådan lyder det fra partiets EU-ordfører, Kenneth Kristensen Berth, efter EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, onsdag har lanceret forslaget.

Hvis ikke vi får styr på de ydre grænser, får vi de her ulykkelige situationer,

Jan E. Jørgensen, Venstre

For Dansk Folkeparti er problemet, at det fortsat bliver muligt at søge asyl ved EU’s ydre grænser, og så længe der er det, giver flere grænsevagter på eksempelvis Middelhavet ikke meget mening. Næsten tværtimod, lyder det fra Kenneth Kristensen Berth.

- Sandsynligheden for, at man kommer sikkert over eller i hvert fald samlet op, er meget større, end hvis der er færre mennesker til stede, siger Kenneth Kristensen Berth til TV 2.

- Her vil man altså sende en masse mennesker ud til at samle de her folk op og ikke afvise dem. Det vil sige, at der efter al sandsynlighed vil komme flere, tilføjer han.

Dansk Folkeparti ønsker i stedet et totalt stop for asylansøgninger ved Europas grænser, men det har EU ikke lagt op til.

EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker holdt onsdag tale om unionens tilstand. Her præsenterede han forslaget om øget grænsebevogtning.
EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker holdt onsdag tale om unionens tilstand. Her præsenterede han forslaget om øget grænsebevogtning. Foto: Vincent Kessler / Ritzau Scanpix

Venstre tror på færre

Bekymringen for, at den øgede grænsebevogtning kan føre til flere asylansøgere i EU deles ikke af Venstres EU-ordfører, Jan E. Jørgensen.

Han siger, at mange af dem, der kommer til Europa, er økonomiske migranter og ikke flygtninge. De har ikke mulighed for at få asyl i EU, og derfor er en styrket bevogtning af EU’s ydre grænse godt, siger han.

Asylbehandlingen kan ikke afgøres med en maskinpistol ude på vandet

Søren Søndergaard, Enhedslisten

Flere vagter vil både smadre menneskesmuglernes forretning og forhindre, at migranterne uhindret kan fortsætte op gennem Europa, lyder det.

- Vi er positive over for forslaget. Hvis ikke vi får styr på de ydre grænser, får vi de her ulykkelige situationer, hvor landene selv opbygger store grænser og sætter hegn op. Det er i strid med hele tanken om EU, siger Jan E. Jørgensen til TV 2.

Dansk deltagelse?

EU har allerede i dag et fælles grænseagentur kaldet Frontex. Kommissionens forslag går på, at det skal udbygges, så der i 2020 er 10.000 vagter - nogle af dem kan være bevæbnede. På nuværende tidspunkt har EU cirka 1500 grænsevagter udstationeret.

Danmark bidrager i forvejen til Frontex, og ifølge TV 2s oplysninger kan vi muligvis godt bidrage til den øgede grænsebevogtning, selvom vi har forbehold på rets- og forsvarsområdet. Men en eventuel dansk deltagelse afhænger af, hvordan den endelige udformning af den udvidede grænsebevogtning bliver.

Flygtninge og migranter fra Afrika søger især over Middelhavet for at komme til Europa. Turen i de ofte meget primitive både er dog farlig, og mange drukner.
Flygtninge og migranter fra Afrika søger især over Middelhavet for at komme til Europa. Turen i de ofte meget primitive både er dog farlig, og mange drukner. Foto: ANDREAS SOLARO / Scanpix Denmark

Ø: Pistoler kan ikke afgøre asyl

Står det til Enhedslisten er der dog ingen grund til at bekymre sig om, hvorvidt Danmark skal være med. Partiets EU-ordfører, Søren Søndergaard, kalder flere vagter overflødige.

- Når folk kommer til Europa, skal man afgøre, hvem der har ret til asyl, og hvem der skal sendes hjem. Asylbehandlingen kan ikke afgøres med en maskinpistol ude på vandet, siger Søndergaard.

Han ser hellere, at EU prioriterer flere ressourcer til selve asylbehandlingen, så det hurtigt kan blive afgjort, hvem der har ret til at være i Europa, og hvem der skal hjem.

Joachim B.: Et åbenlyst problem

Enhedslisten fremhæver også, at der skal gøres mere for at forhindre, at folk flygter, og det er Liberal Alliances integrationsordfører, Joachim B. Olsen ikke uenig i.

Men nu og her er det også vigtigt at styrke EU’s ydre grænser, og derfor bakker Liberal Alliance op om flere vagter.

- Når man ser billeder af migranter fra Nordafrika, som kommer ind over de europæiske grænser og fortsætter direkte ud i de europæiske samfund, så er der et åbenlyst problem, siger Joachim B. Olsen.