LA kræver svar fra Dansk Folkeparti: Hvem peger I på?

16x9
Anders Samuelsen opfordrer alle de blå partier til at støtte en borgerlig liberal regering. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Liberal Alliance går til valg på at fortsætte VLAK-regeringen, og det vil de have, at resten af blå blok også lover. DF siger nej.

Der er gået "rundhyl og politisk fnidder fnadder" i det, synes politisk leder i Liberal Alliance, Anders Samuelsen.

- Og jeg tror simpelthen, at befolkningen er dødtrætte af det.

Det er Liberal Alliance i hvert fald.

På partiets sommergruppemøde torsdag krævede LA-ministeren endeligt svar fra regeringens støtteparti, Dansk Folkeparti: Vil de pege på en borgerlig liberal regering efter næste valg?

- Det vil vi gerne gøre fra Liberal Alliances side, og det håber vi og tror på, at de øvrige blå partier også vil. For ellers gambler vi med det borgerlige Danmark, sagde gruppeformand i LA, økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille, partiformand Anders Samuelsen og Christina Egelund under Liberal Alliance' pressemøde.
Simon Emil Ammitzbøll-Bille, partiformand Anders Samuelsen og Christina Egelund under Liberal Alliance' pressemøde. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

DF vil selv i regering

Dansk Folkeparti såede tvivl om partiets position tidligere på året, da partiformand Kristian Thulesen Dahl krævede VLAK-regeringen afsat efter næste valg – trods et eventuelt blåt flertal.

Thulesen Dahl understregede, at Dansk Folkeparti fortsat ville pege på Lars Løkke Rasmussen (V) som statsminister, men at der skulle samarbejdes mere over midten med Socialdemokratiet.

- Vi ser jo gerne, at Socialdemokratiet, Venstre og Dansk Folkeparti bliver ankeret i dansk politik og sætter retningen for, hvor vi skal hen, lød det fra Thulesen Dahl.

Man risikerer at spille bolden over i hænderne på dem, som man ikke ønsker sig ved magten

Anders Samuelsen, politisk leder i Liberal Alliance

I den kabale ville Liberal Alliance ende på et indflydelsesmæssigt sidespor.

Senere meldte Kristian Thulesen Dahl ud, at han gerne så en V-DF regering, og i et sommerinterview med TV 2s politiske redaktør åbnede næstformand Søren Espersen (DF) op for flere dronningerunder efter et valg.

Det scenarie vil Liberal Alliance nu have lukket ned for.

- Det er virkelig farligt

Blot fire minutter inde i partiets pressemøde kom partiet derfor med en opfordring til deres borgerlige kolleger om at love at støtte en borgerlig blå regering.

- Det der med at begynde at eksperimentere med dronningerunder, det er virkelig farligt. Man risikerer at spille bolden over i hænderne på dem, som man ikke ønsker sig ved magten, lød det fra Anders Samuelsen.

På pressemødet afgav han på vegne af Liberal Alliance derfor selv et løfte:

- Kommer der et borgerligt liberalt flertal til næste valg, så er det helt sikkert, at Liberal Alliance støtter en borgerlig liberal regering.

Så det er et løfte?

- Det er klart et løfte. Og det er et løfte, som vi også gerne vil have andre partier afgiver.

Bogstavleg stopper med V-LA-K

Samuelsen ønskede dog ikke at blive mere specifik i ”bogstavlegen”, som han kaldte det.

Hvis der er borgerligt flertal, og der kommer en regering bestående af Venstre og Dansk Folkeparti, som har som erklæret mål at lave finanslov og økonomisk politik med Socialdemokratiet, vil det være en regering I kan støtte? Den vil jo i givet fald have en borgerlig statsminister.

- Vi går til valg på at fortsætte det gode samarbejde, som vi har med Dansk Folkeparti, med Venstre og med de Konservative om at skabe borgerlige, liberale resultater. Og det tror jeg på, at man gør med udgangspunkt i den akse. Alt andet vil føre til mere socialdemokratisme, sagde Anders Samuelsen.

Så en V-DF regering kan I ikke lægge stemmer til?

- Tak for denne gang, lød svaret fra Samuelsen, der afsluttede pressemødet. Han havde på forhånd bebudet ét enkelt spørgsmål mere. Der altså blev til to.

Anders Samuelsen opfordrer alle de blå partier til at blive i blå blok og holde sammen. - Vores udgangspunkt er: Der er en god regering. Det er en V-K-LA regering. Den skaber resultater, siger han.
Anders Samuelsen opfordrer alle de blå partier til at blive i blå blok og holde sammen. - Vores udgangspunkt er: Der er en god regering. Det er en V-K-LA regering. Den skaber resultater, siger han. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Vil ikke svare

Men ifølge politisk redaktør, Anders Langballe, ønsker Samuelsen ikke at svare på spørgsmålet.

- Det tror jeg sådan set heller ikke, at Dansk Folkeparti sidder og forventer - at Liberal Alliance på nuværende tidspunkt vil sige: Fint, sådan en regering støtter vi.

Ganske enkelt fordi, at Liberal Alliance ønsker, at VLAK-regeringen skal fortsætte, understreger Anders Langballe og fortsætter:

- Men det hører man ikke på samme varme måde fra Venstre eller de Konservative.

Indtil videre har Venstre meldt ud, at de går til valg på en fortsættelse af det nuværende samarbejde med De Konservative og Liberal Alliance. Men Anders Langballe er spændt på, hvilke fællesnævnere de vil gå til valg på.

- For bliver det på nogle af Liberal Alliances mærkesager, som skattelettelser for eksempel, så vil det i den grad provokere Dansk Folkeparti, siger han.  

DF vil have ny regering

Peter Skaarup, medlem af DF’s ledelse, bakker op om sin partiformand Kristian Thulesen Dahl, der altså kræver VLAK-regeringen afsat efter næste valg. 

- Vi støtter en regering ledet af Lars Løkke Rasmussen, og hvis vi får en passende stor vælgeropbakning ved næste valg, vil vi gerne selv være i regering. Men en sådan regering skal i givet fald ikke have Liberal Alliance med, siger Peter Skaarup.

Jeres næstformand Søren Espersen har været ude at sige, at der godt kan komme flere dronningerunder efter næste valg – hvad skal vælgerne lægge i det?

- Vi kan ikke afgøre noget, før vi har haft et valg, og i sidste ende er det jo op til vælgerne. Eventuelle dronningerunder vil være del af, at vi vil pege på Løkke, men at vi ikke vil støtte, at han står i spidsen for en regering som den, der sidder nu. Hvis vælgerne giver os samme opbakning som ved sidste valg, så vil vi gerne selv i regering.

Vil I på ingen måde støtte en regering med Liberal Alliance?

- Det ligger ikke i vores udgangspunkt. Vi skal have en anden regering. Der har været nogle tosserier igennem den seneste lange tid, faktisk siden sidste valg i 2015. LA er eksempelvis kommet med nogle meget ultimative krav og har ikke villet støtte regeringens finanslov. Så hører alting altså lidt op, og man må knibe sig lidt i armen nogle gange, siger Peter Skaarup. 

Han tilføjer: 

- Alle de her udmeldinger må stå for LA's egen regning. Vi mener, at man i stedet for hele tiden at lave bogstavkombinationer i tiden frem mod valget skal trække i arbejdstøjet og arbejde så hårdt som muligt for at gennemføre nogle af de ting, som danskerne gerne vil have.