Socialdemokrater er næsten udslettede i flere lande - men i Danmark går det godt, siger næstformand

Socialdemokraterne har det svært andre steder i Europa, men i Danmark har man været gode til at flytte sig, mener Dan Jørgensen.

De europæiske socialdemokrater er en truet race. Tynget af svigtende vælgeropbakning og politiske strømninger, der lokker vælgerne mod yderfløjene.

Men i Danmark går det næsten ufatteligt godt. I hvert fald hvis man sammenligner med lande som Frankrig, Holland, Tyskland og Italien, hvor der på det nærmeste skrives nekrologer over søsterpartier til det danske.

- Det er rigtigt, at Socialdemokratiet i Frankrig og Holland er nærmest udslettede, erkender næstformand Dan Jørgensen i et interview med TV 2s politiske redaktør Anders Langballe.

Socialdemokratisk vælgermodvind i Europa

Dan Jørgensen udgav tidligere på ugen bogen 'Staunings Arv' med fokus på partiets rolle dengang og nu. Ifølge næstformanden skyldes den relativt fine form, Socialdemokraterne har præsenteret sig i i de hjemlige meningsmålinger sammenlignet med den europæiske syge, at man har formået at flytte sig og lytte til befolkningen.

- Andre steder i Europa har man ikke formået at flytte sig på samme måde, som vi har i Danmark. Europa er ramt af udfordringer i udlændingepolitikken, og jeg kan genkende nogle af de opløsningstendenser, Stauning stod overfor i 1930'erne, hvor man vendte sig mod totalitære ledere rundt om i Europa, siger Jørgensen med henvisning til de bevægelser, der førte til Anden Verdenskrig.

Socialdemokraterne i Danmark har også været i vælgermodvind. For 10 år siden var partiet nede på 21 procent, og efter mindre opsving dumpede partiet i foråret 2013 ned på knap 16 procent.

Nedturen har været til at se også andre steder i Europa, hvor socialdemokraterne i store dele af Europa hentede stemmer fra hver tredje vælger. Den vælgerpibe har fået en anden og mere dyster lyd. I en grad, så magasinet Politicos europæiske redaktion tidligere på året retorisk stillede spørgsmålet: "Hvem slog det europæiske socialdemokrati ihjel?".

7 ud af 10 danskere usikre på fremtiden

Ifølge Dan Jørgensen skal man være opmærksom på, at 70 procent af vælgerne i dagens Danmark føler sig usikre på fremtidens velfærdssamfund. Og det er et kernepunkt, man skal adressere som politisk parti.

- Vi skal stå værn om vores velfærdssamfund, og vi skal være mere værdibaserede, når vi diskuterer velfærd, miljøpolitik og globalisering med de medfølgende folkevandringer, påpeger S-næstformanden og peger på, at socialdemokraterne i Danmark har flyttet sig over det seneste årti.

- Det er et problem, hvis dele af befolkningen ikke kan integreres. I dag er 10 procent af danskerne indvandrere, og hvor vi for 20 år siden måske troede, at integrationen ville ske af sig selv i anden generation, må vi i dag konstatere, at det ikke er sket, siger Dan Jørgensen, som sagtens kan se Socialdemokraterne samarbejde med Dansk Folkeparti efter et valg.

- Vi skal samarbejde med dem, der vil vores politik og det kan sagtens være DF, som jo siger, de støtter os og også vil stå værn om velfærden samtidig med, at de vil bekæmpe ulighed, siger Jørgensen.