Løkke om Trumps hårde kritik: - Han har en pointe

Danmark og resten af Europa er godt i gang med at leve op til deres NATO-forpligtelser, mener statsministeren.

USA's præsident, Donald Trump, har en pointe, når han kritiserer de øvrige NATO-lande for at bidrage for lidt til den transatlantiske militæralliance.

Det erkender Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen (V), på vej ind til de kommende to dages topmøde i Bruxelles. 

- Det er en pointe, at Europa skal steppe op og investere mere i egen sikkerhed, og det er også det, der sker i de her år, hvor landene øger deres budgetter, og hvor der også i regi af EU er lagt op til et tættere forsvarspolitisk samarbejde, siger han. 

Europa skal til lommerne

Alle NATO-lande har som en del af deres medlemsskab forpligtet sig til at stræbe efter et forsvarsbudget, der udgør minimum to procent af det enkelte lands bruttonationalprodukt, men det har flere lande i årevis forsømt.

I øjeblikket er det således kun USA, Storbritannien, Grækenland, Estland og Letland, der møder kravet. Derfor har Donald Trump gjort det til en mærkesag at få de øvrige 24 lande til at hive checkhæftet frem. 

Udvalgte NATO-landes forsvarsudgifter af bruttonationalproduktet.
Udvalgte NATO-landes forsvarsudgifter af bruttonationalproduktet. Foto: TV 2

Sker det ikke, har han blandt andet luftet, at USA vil trække sig fra eventuelle konfrontationer med Rusland. 

Op til mødet har flere europæiske lande forsøgt at komme den amerikanske præsident i møde ved samlet set at øge bidraget til NATO med 40 milliarder dollars. Det er dog ikke i nærheden af at være nok, lod Trump forstå, da han inden topmødet spiste morgenmad med NATO's generalsekretær.

- USA bruger alt for meget, og andre lande betaler ikke nok. Især nogle. Sådan har det været i årtier, og det er skuffende og unfair over for de amerikanske skatteydere, og det skal vi have gjort retfærdigt, lød det fra præsidenten. 

USA's præsident Donald Trump og Nato-generalsekretær Jens Stoltenberg holdt fælles pressekonference før Nato-topmøde i Bruxelles. Video: Michael Rathje

'Danmark leverer'

Statsminister Lars Løkke Rasmussen frygter dog ikke, at den amerikanske præsident ender med at trække stikket til militæralliancen.

- Præsident Trump har det med at være lidt bombastisk engang imellem, men jeg tror lige, man skal ned under og se, hvad der gemmer sig, og det gør jo så historien om en meget stærk forsvarsalliance, der for første gang i nyere tid har vendt sine budgetter.

- Det sker over hele Europa. Der er stigende militærudgifter, hvilket er et spejlbillede på, at vi står i en særlig vanskelig sikkerhedspolitisk situation. Det gælder også Danmark, siger Lars Løkke Rasmussen.

Han nævner, at Danmark har øget forsvarsbudgettet med 20 procent, og at bidraget til internationale operationer stiger med 50 procent.

- Vi leverer. Og det gælder hele Europa, siger Løkke, der desuden hæfter sig ved, at et stort flertal i det amerikanske senat netop har udtrykt sin støtte til NATO.  

Kritik af Tyskland

NATO-topmødet i Bruxelles løber onsdag og torsdag. Udover størrelsen på landenes forsvarsbudgetter er der også andre ting på dagsordnenen, men Trumps mærkesag er det altoverskyggende punkt. 

NATO's medlemslande gav i 2014 hinanden håndslag på, at alle ville arbejde fremmod at nå de to procent af BNP senest i 2024, og mens de europæiske lande altså mener, at man er ved at levere på de løfter, ser Donald Trump gerne, at man på topmødet bliver enig om en plan, der sandsynliggør, at alle medlemslande får øget deres forsvarsbudgetter.

Allerede i sidste uge lagde han pres på flere regeringsledere - herunder Lars Løkke Rasmussen - ved at sende dem et personligt brev, hvor han understregede sin pointe.

Og ved ankomsten til Bruxelles optrappede han ved antyde, at Tyskland, som den store europæiske spiller, er på vej ned i lommen på Rusland:

- Tyskland er fanget af Rusland, fordi det får så meget af sin energi fra Rusland. De betaler milliarder af dollar til Rusland, og vi skal forsvare dem mod Rusland, siger Donald Trump.

Størrelsen af medlemslandenes forsvarsbudgetter er det store stridspunkt, når NATO's medlemslande mødes til topmøde i Bruxelles onsdag. Video: Kasper B. Andreasen

Bekymring over gasledning

Amerikanerne er også bekymret over, at Nord Stream 2 – en ny gasledning, der efter planen skal sende gas fra Rusland til Europa – vil undergrave Europas energisikkerhed. Der er blandt andet frygt for, at Ukraine, som Rusland bestemt ikke er på god fod med efter annekteringen af Krim i 2014, kan blive afskåret for gas.

Nord Stream 2 skal efter planen ende i Tyskland og blandt andet løbe igennem dansk farvand. Men Folketinget har for nyligt vedtaget en lov, der giver udenrigsminister Anders Samuelsen (LA) mulighed for at afvise ansøgningen med henvisning til eksempelvis sikkerhedspolitiske forhold.

Den beslutning er ikke taget endnu, men Lars Løkke Rasmussen håber, at der kan findes en fælles europæisk holdning til sagen.

- Der er ingen tvivl om, at amerikanerne er bekymrede, og jeg har også selv det synspunkt, at Nord Stream 2 er andet og mere end en gasledning, siger Lars Løkke Rasmussen.