BLOG: En ambitiøs, bred energiaftale - hvor vi ikke efterlader regningen i børneværelset!

16x9
. Foto: Henning Bagger / Scanpix Denmark

Mens vi sad til de afsluttede forhandlinger om et nyt energiforlig, var min lille pige i maven usædvanlig aktiv! Det var som om, at hun godt vidste, at det vi drøftede ville få stor betydning for hendes fremtid! 

Fredag blev ”grøn blok” bestående af alle Folketingets partier enige om en ny energiaftale, der er den nok mest ambitiøse til dato. Det glæder mig helt vildt - for det skylder vi de kommende generationer. Energiaftalen markerer et paradigmeskifte i dansk klima- og energipolitik, der ved sidste punktum sørger for, at fossile brændsler udfases og erstattes af grønne, klimavenlige løsninger. Hurra!

Danmark har i flere årtier været i den absolutte verdenselite inden for grøn energi og bekæmpelse af klimaudfordringer. Det er en førerposition som vi bestemt ikke er kommet sovende til. Ved forhandlingsbordet har det været vigtigt for mig at skabe de bedste rammevilkår for vores energisektor, der sikrer, at vi også fortsat kan være helt i front i den grønne omstilling.

Jeg har kæmpet for at få mere havvind på dagsorden. Det er endelig lykkes med planen om hele tre nye havvindmølleparker, der tilsammen generer omkring 2.400 megawatt strøm. Faktisk vil vi i 2030 skabe så meget grøn strøm, at der er nok til at dække hele Danmarks elforbrug! Det er værd at være stolt af! 

Men vi stopper ikke der. Ud over havvind har vi også øje på andre vedvarende energikilder som sol og landvind, hvor vi investerer 4,2 mia. kr.  Vi øger vores forskning i grønne løsninger, så vi i 2024 vil bruge en hel milliard årligt! 

Jeg er utroligt glad og stolt af de mange gode initiativer i energiaftalen. Ikke nok med at vi tager ansvar for vores klima og miljø, så beviser vi også, at den grønne omstilling sagtens kan forløbe i samme høje tempo som vores vækst og velstand. Det kommer særligt til udtryk med de markante lempelser i el- og elvarmeafgifterne, som aftalen lægger op til.

Der er ingen tvivl om, at når vores nye havvindmøller snurrer og energiaftalen er fuldt udrullet i 2030, så er Danmark et andet land, end det vi kender i dag. Til den tid håber jeg, at fremtidens generationer vil have det bedste udgangspunkt for at bekæmpe de klimaudfordringer, der truer vores planet. Det skylder vi dem, for dig og for Danmark.

Med aftalen sikrer vi, at vi ikke efterlader nogen regning i børneværelset - hverken en økonomisk eller klimamæssig!