Medier dømt for rufferi kan miste støtte: - Det er helt gakkelak, siger Poul Madsen

16x9
Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen er ikke imponeret over medieforliget, der vil tage støtten fra medier dømt for rufferi. Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix Denmark (arkiv)

Juraprofessor vil ikke udelukke, at Ekstra Bladet ved en sag kan idømmes rufferi - og dermed miste mediestøtten.

Kender man sin Ekstra Bladet, vil man vide, at avisen i mange år har givet rum plads til massageannoncer med "friske piger" og "frække blondiner" midt mellem tv-guiden og filmanmeldelserne. 

Det har længe været anset for kontroversielt, da avisen ifølge eksperter faciliterer menneskehandel og rufferi gennem de mange annoncer. Noget TV 2 tidligere har afdækket.

Med det nye medieforlig, der faldt på plads natten til fredag, vil medier imidlertid miste mediestøtten, hvis de dømmes for rufferi:

- Nyhedsmedier, der er straffet for overtrædelse eller medvirken til overtrædelse af straffelovens bestemmelser om rufferi, kan ikke modtage tilskud i medfør af mediestøtteloven. 

Passagen i medieforliget er møntet på Ekstra Bladet - det mener i hvert fald avisens chefredaktør Poul Madsen. 

- Det her er helt gakkelak. Det siger sig selv. Ekstra Bladet har ingen intentioner om at bryde loven. Vi driver medievirksomhed på lovlig basis, siger han. 

- Politikerne er sure på os efter afsløringer

Ifølge Poul Madsen har Ekstra Bladet længe haft et dårligt forhold til særligt Venstre og Dansk Folkeparti efter kritisk dækning af politiske profiler som statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og Morten Messerschmidt (DF). 

Det er medieforligteksten bevis på, mener han. 

- Vi er ikke politikernes bedste ven, og så er flere af politikerne sure på os efter en række afsløringer. 

Han undrer sig imidlertid over, at man bedriver retspolitik på medieområdet. 

- Hvis man ønsker, at annoncer om prostitution skal være ulovlige, så skal man lave lovgivning i stedet for at blande det sammen med et medieforlig.

Poul Madsen er imidlertid ikke bekymret for at miste mediestøtten og vil fortsat have massageannoncer i papiravisen. 

- I de gode gamle dage var der 10 sider, nu er der vel tre. Men annoncerne understøtter vores image om at være den frække avis, der tør, hvor andre tier, siger den ansvarshavende chefredaktør.

Retsprofessor: Fast praksis ikke at tiltale medier

Det er i straffelovens paragraf 233, at rufferi er reguleret. Her er det for Ekstra Bladet særligt stykke to, der er interessant: 

- Den, der i øvrigt udnytter, at en anden erhvervsmæssigt mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, straffes med bøde eller fængsel indtil 3 år. Det samme gælder den, der fremmer, at en anden mod betaling eller løfte om betaling har seksuelt forhold til en kunde, ved for vindings skyld eller i oftere gentagne tilfælde at optræde som mellemmand.

TV 2 har ikke kunnet finde eksempler på medier eller chefredaktører, der er blevet dømt for rufferi i nyere dansk tid.

Bestemmelsens ordlyd gør dog, at Poul Madsen ikke skal føle sig for sikker, vurderer strafferetsprofessor på Københavns Universitet Trine Baumbach.

Ifølge hende har det været fast praksis ikke at tiltale medierne, men det er ikke lig med, at det ikke kan ske, understreger hun.

- Læser man rufferibestemmelsens ordlyd, kan man argumentere for, at Ekstra Bladet ville kunne blive dømt. Men det kræver, at politikerne går til Rigsadvokaten for at få sagen rejst, og så må det være op til domstolene på ny at vurdere det, siger Trine Baumbach.

Én gang er mediet imidlertid forsøgt dømt, husker hun. 

- Vi havde en bestemmelse i straffeloven indtil omkring 2013, der tog stilling til prostitutionsannoncerne i Ekstra Bladet. Her blev mediet ikke dømt, og derefter blev bestemmelsen ophævet, siger Trine Baumbach.

Læs mere om indholdet af det nye medieforlig her.