Aftale om akutlægehelikopter tog en blød landing mellem to stridspunkter

Regeringen og Dansk Folkeparti er nået til enighed om den fjerde og sidste akutlægehelikopter, der skal styrke beredskabet i Nordjylland.

Det begyndte med et valg mellem Jammerbugt Kommune og Sindal. Og så landede aftalen blødt i Saltum, da regeringen og Dansk Folkeparti fredag nåede til enighed om placeringen af en akutlægehelikopter i Nordjylland.

- Med en ny akutlægehelikopter i Jammerbugt Kommune ved Saltum styrker vi beredskabet i den nordlige del af Danmark, så borgerne kan være trygge ved, at der kommer den nødvendige hjælp, hvis de kommer ud for en ulykke eller bliver akut syge, siger sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) til TV 2 Nord.

Forbedring af akutberedskab for Nordjylland

Helikopteren med landingsplads i Saltum har været genstand for en del debat, siden regeringen med finanslovsaftalen for 2018 vedtog at styrke akutberedskabet i den nordlige del af Danmark. Der har igennem flere måneder været uklarhed om, hvor helikopteren skulle placeres, da der oprindeligt var lagt op til, at den skulle have base i Brovst, mens Dansk Folkeparti har argumenteret for en mere nordlig placering i for eksempel Sindal.

Ifølge et ekspertpanel ville en placering i Sindal i Hjørring Kommune betyde, at akutlægehelikopteren kunne nå de tættest befolkede områder i Nordjylland på under 15 minutter. Omvendt ville det tage op imod en halv time at nå randområder som Skagen og Læsø. Med Saltum som landingspunkt har man fundet en mere salomonisk løsning, tyder det på.

- Det her er en forbedring af akutberedskabet i hele Danmark. I den nordligste del af Danmark reducerer vi flyvetiden markant. Det har været vigtigt for Dansk Folkeparti, siger Liselott Blixt fra Dansk Folkeparti.

Ny helikopter går i luften fra nytår

I forvejen råder man over tre akutlægehelikoptere med base i henholdsvis Skive, Billund og Ringsted, men med den fjerde og sidste i rækken er det tanken, at de tre nuværende - og døgnbemandede - helikoptere i højere grad kan bruge deres flyvetid i henholdsvis Midt-, Syd- og Østdanmark.

Der er afsat 45 millioner kroner i finansloven til at etablere den nye helikopter i Nordjylland, som efter planen skal i luften den 1. januar 2019.