Kulturministeren aflyser tur til VM i Rusland

16x9
Kulturminister Mette Bock (LA) skal alligevel ikke til VM i Rusland. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix

Politikere fra både V og K har kritiseret Mette Bock for at tage til Rusland. Nu rejser Venstre-minister Eva Kjer Hansen afsted i stedet.

Kulturminister Mette Bock skal alligevel ikke til Rusland og se landskampen mellem Danmark og Frankrig tirsdag.

Det skriver hun på Facebook.

Hun er den seneste tid blevet kritiseret for indirekte at støtte den russiske præsident, Vladimir Putin, ved at tage til VM, men det er ikke det, der får kulturministeren til at aflyse.

- Min krop kan kun være ét sted af gangen. Medieforhandlingerne er i fuld gang, og der er er stykke vej endnu. Jeg har derfor tilrettelagt et intensivt forhandlingsforløb i den kommende uge. Det betyder, at jeg desværre ikke, som ellers planlagt, kan tage til Rusland og overvære Danmarks kamp mod Frankrig på tirsdag, skriver Mette Bock på Facebook.

Hun tilføjer, at minister for fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) i stedet bliver regeringens officielle repræsentant.

Min krop kan kun være ét sted af gangen: Medieforhandlingerne er i fuld gang, og der er er stykke vej endnu. Jeg har...

Posted by Mette Bock on Sunday, June 24, 2018

Kritik fra V og K

Det er blandt andet politikere fra Venstre og Det Konservative Folkeparti, der har kritiseret Mette Bock for at tage til Rusland.

Den konservative kultur- og udenrigsordfører, Naser Khader, sagde tidligere på måneden til TV 2, at han "ikke fatter", hvad hun skal der. 

- Jeg synes ikke, der er behov for at legitimere Putins metoder, for han bruger sporten som magtmiddel, lød det blandt andet fra Naser Khader.

Hos Venstre var udenrigsordfører Michael Aastrup Jensen heller ikke begejstret.

- Vi er med til indirekte at støtte det propagandafremstød, som Putin er i gang med. Det synes jeg er trist, sagde Michael Aastrup Jensen til TV 2.

Han understregede ved samme lejlighed, at han ikke udtalte sig på hele sit partis vegne, da emnet ikke havde været diskuteret i folketingsgruppen.

Opfordret til at blive væk

Både Naser Khader og Michael Aastrup Jensen argumenterede for, at Danmark bør gøre ligesom Storbritannien, der på grund af mistanke om, at Rusland står bag giftangrebet mod den russiske eks-spion Sergej Skripal i den sydengelske by Salisbury, har valgt at holde alle ministre hjemme fra VM.

Mette Bock afviste dog opfordringen om at blive væk. Det er vigtigt at adskille sport og politik, lød det.

- Det er dejligt, at vi i Folketinget har nogle engagerede ordførere, der lystigt lufter deres personlige holdninger til den danske deltagelse i Rusland, sagde Mette Bock tidligere på måneden.

- Og jeg er selvfølgelig ikke naiv. Der er ingen tvivl om, at VM i fodbold 2018 bliver en kæmpe stor PR-begivenhed for Rusland. Sådan er det med sportsbegivenheder i den kaliber. Rusland vil i den kommende måned være i søgelyset hos nyhedsmedier verden over. Og journalister vil stille kritiske spørgsmål. Det er sundt. Den store opmærksomhed forpligter, tilføjede hun.

Michael Aastrup Jensen har ikke ønsket at stille op til et interview for at svare på, hvad han mener om, at hans partifælle Eva Kjer Hansen nu skal til Rusland. I en sms til TV 2 skriver han dog, at hans "personlige holdning ikke har forandret sig i forhold til regeringens deltagelse i VM".

Eva Kjer: Det er regeringens beslutning

Minister for fiskeri og ligestilling og nordisk samarbejde Eva Kjer Hansen (V) siger til TV 2, at hun tager til Rusland for at bakke det danske landshold op. Hun understreger, at hun ikke skal mødes med russiske politikere og siger, at det udelukkende handler om at anerkende en sportslig præstation.

Adspurgt, om hun som ligestillingsminister har problemer med at tage til Rusland, som kritiseres for sit syn på homoseksuelle, siger hun:

- Jeg er rigtig glad for, at DBU har deltaget i kampagnen omkring de homoseksuelles rettigheder og jo blandt andet har lavet de her regnbuefarvede armbind og haft sportsudøvere, der har deltaget aktivt i den kampagne, siger Eva Kjer Hansen til TV 2.

Hun afviser, at der er en risiko for, at Vladimir Putin kan bruge besøget til propaganda.

- Det mener jeg bestemt ikke, for vi har jo sanktioner mod Rusland. Vi har udvist russiske diplomater og reageret på forskellige russiske beslutninger.

Om sin partifælle Michael Aastrup Jensens kritik siger hun:

- Det er jo en diskussion, der popper op med jævne mellemrum ved de her større sportslige arrangementer. Regeringen har besluttet, at regeringen gerne vil udvise sin støtte til og anerkende landsholdets præstationer, og det er så derfor, jeg nu tager over i stedet for kulturministeren.

Er du enig i den her beslutning, regeringen har taget?

- Ja, det er regeringens beslutning.