Regeringsfæller opfordrer minister til at boykotte VM: - Hvad skal hun der?

16x9
Mette Bock (LA) mener, det er vigtigt, at det officielle Danmark deltager ved VM i Rusland. Foto: Jonas Olufson / Ritzau Scanpix

I regeringspartierne er der stor uenighed om, hvorvidt det er en god idé, at Mette Bock tager til Rusland. Khader 'fatter ikke', hvad hun skal der.

Det er en rigtig dårlig idé, at kulturminister Mette Bock (LA) senere på måneden tager til Rusland for at bakke det danske fodboldlandshold op.

For når udenlandske ministre er til stede ved verdensmesterskaberne, kan Vladimir Putin bruge det til propaganda.

Det mener Naser Khader, der er er udenrigs- og kulturordfører for Det Konservative Folkeparti og Venstres folketingsmedlem Michael Aastrup Jensen.

Udmeldingen fra de to politikere viser, at der i dele af de tre regeringspartier er stor uenighed om det officielle Danmarks deltagelse ved VM.

- Jeg forstår det simpelthen ikke. Jeg fatter det ikke. Hvad skal hun der? Landsholdet kan godt klare det uden. Jeg synes ikke, der er behov for at legitimere Putins metoder, for han bruger sporten som magtmiddel, siger Naser Khader til TV 2.

Støtter et propagandafremstød

Michael Aastrup Jensen er nervøs for, at den russiske præsident vil bruge VM til et ”kæmpe propagandafremstød”, som kan fjerne fokus fra den kritik, han mener Rusland er berettiget til. Det drejer sig blandt andet om annekteringen af den nu tidligere ukrainske halvø Krim.

- Vi er med til indirekte at støtte det propagandafremstød, som Putin er i gang med. Det, synes jeg, er trist, siger Michael Aastrup Jensen til TV 2.

Han er udenrigsordfører for Venstre, men understreger, at han ikke udtaler sig på partiets vegne, da emnet ifølge ham endnu ikke har været diskuteret i folketingsgruppen.

Står det til ham, bør Danmark gøre ligesom Storbritannien, der på grund af mistanke om, at Rusland står bag giftangrebet mod den russiske eks-spion Sergej Skripal i den sydengelske by Salisbury, har valgt at holde alle ministre hjemme fra VM.

Jeg er selvfølgelig ikke naiv

Mette Bock

Landsholdet må gerne deltage

Det synspunkt er Naser Khader enig i.

- Jeg synes, vi i den her situation skal være solidariske med Storbritannien. Vi skal passe på, vi ikke lader os køre rundt i manegen af Putin, og han skal vide, at det, han gør, har nogle konsekvenser.

Men, Naser Khader, hvorfor så ikke også holde spillerne hjemme. Det vil vel være et endnu større nederlag for Putin, hvis VM slet ikke bliver spillet?

- Det styrer DBU, det vil jeg ikke blande mig i. Jeg har en holdning i forhold til mine politiske kollegaer og det officielle Danmark. DBU har valgt at deltage, og det synes jeg er rigtig fint, men det er noget andet, når vi taler om det officielle Danmark, siger Naser Khader.

Bock vil adskille sport og politik

Da Mette Bock mandag bekendtgjorde, at hun kommer til Rusland for at se Danmarks kamp mod Frankrig den 26. juni var det med begrundelse om, at det er vigtigt, at det officielle Danmark bakker op om fodboldlandsholdet.

Hun erkender, at giftangrebet giver ”anledning til nogle overvejelser”, men siger samtidig:

- Men det er sådan i Danmark, at vi ikke ønsker at spænde idrætten for en politisk vogn.

Ifølge Michael Aastrup Jensen kan Mette Bock dog meget vel ende med netop at blive spændt for en politisk vogn, når hun dukker op i Rusland.

- Om man kan lide det eller ej – og det ved jeg godt, Mette Bock ikke kan – så vil man indirekte komme med i det der spil, Putin har gang i, siger Michael Aastrup Jensen og tilføjer:

- Putin og hans regering vil gøre alt, hvad de kan for at prøve at vise, at de andre europæiske lande kan lide ham, fordi de kommer over og ser sportsstævnet.

Michael Aastrup Jensen kritiserede også, at daværende kulturminister Uffe Elbæk i 2012 rejste til Ukraine for at se EM i fodbold. Dengang mente han, at det var med til at legitimere det daværende styres undertrykkelse af oppositionen.

- Jeg er ikke naiv

Som det ser ud nu, bliver Mette Bock den eneste repræsentant fra det officielle Danmark ved VM i Rusland.

Kongehuset i Danmark oplyste mandag i en mail til Ritzau, at det ikke sender familiemedlemmer til Rusland. Ifølge kongehuset er det ikke kutyme. Det har altså ikke noget med de diplomatiske spændinger med Rusland at gøre.

Der er ikke umiddelbart noget, der tyder på, at andre repræsentanter fra regeringen deltager, men Mette Bock siger i en skriftlig kommentar til TV 2, at regeringen har truffet en beslutning om, at Danmark skal være repræsenteret ved VM i Rusland.

Om kritikken fra Naser Khader og Michael Aastrup Jensen siger hun:

- Der er dejligt, at vi i Folketinget har nogle engagerede ordførere, der lystigt lufter deres personlige holdninger til den danske deltagelse i Rusland, lyder det fra Mette Bock.

- Og jeg er selvfølgelig ikke naiv. Der er ingen tvivl om, at VM i fodbold 2018 bliver en kæmpe stor PR-begivenhed for Rusland. Sådan er det med sportsbegivenheder i den kaliber. Rusland vil i den kommende måned være i søgelyset hos nyhedsmedier verden over. Og journalister vil stille kritiske spørgsmål. Det er sundt. Den store opmærksomhed forpligter, tilføjer hun.