EU retter kritik mod Messerschmidt

Morten Messerschmidt er uforstående over for kritikken fra EU.

Europaparlamentarikeren Morten Messerschmidt (DF) er gennem længere tid ikke vendt tilbage på flere henvendelser fra EU's antisvindelenhed, Olaf.

Det har nu fået antisvindelenheden til at rette kritik af Messerschmidt, da han ikke har leveret de informationer, som EU har efterspurgt i en sag om mulig misbrug af EU-midler.

Ifølge Olaf er der nemlig problemer med at løse sagen, fordi hovedpersonen selv ikke er vendt tilbage på deres spørgsmål.

- Vi har skriftligt udbedt os en redegørelse for et års tid siden. Og vi har rykket for svar adskillige gange, men vi har intet hørt, siger Dominik Schichels, som er chef for efterforskninger i Olaf. 

Olaf har i mere end et år undersøgt en sag om mulig svindel med EU-midler i både det europæiske parti Meld og den tilhørende fond Feld, som Morten Messerschmidt i en periode stod i spidsen for.

EU-Parlamentet afgjorde i august 2016, at både Meld og Feld misbrugte EU-midler til at føre Dansk Folkepartis kommunal valgkamp i Danmark.

Messerschmidt forsøger ikke at trække i langdrag

Morten Messerschmidt er uforstående over for kritikken fra Olaf. Han kalder deres kritik om manglende samarbejdsvilje for "nonsens" og "usandt".

- Vi er i den grad klar til at hjælpe dem med at besvare spørgsmål og få belyst, hvad de gerne vil have. Men det kan vi ikke, siger han onsdag til TV 2. 

Hvorfor leverer du ikke bare de informationer, de gerne vil have?

- Af den simple årsag at de ikke fortæller mig, hvad de gerne vil have. Jeg har bedt dem nu i over et år om at sige, hvad de mangler fra os for at lukke den her sag. Der er jo ikke nogen, der vil have den lukket mere, end vi ønsker det. Men vi kan ikke få at vide, hvad det er, de undersøger, og derfor hvad vi skal levere, siger han.

For en uges tid siden kommenterede Dansk Folkepartis næstformand, Søren Espersen, også på den manglende respons fra EU's antisvindelenhed. Han fortalte blandt andet, at Morten Messerschmidt, efter han blev raskmeldt for et år siden, havde meddelt Olaf, at han var klar til at blive afhørt - men de hørte aldrig noget fra dem.

- Der er gået to år, hvor vi har tigget og bedt om at få lov til at få en afgørelse på sagen. Men folkene i Olaf ligger åbenbart og snorksover. Jeg ved ikke, hvad de laver. Men det er ikke acceptabelt for os, sagde han.

Olafs talsperson bekræfter derimod over for DR, at man "flere gange" har bedt om oplysninger fra Morten Messerschmidt uden at få et svar. Dog vil EU's antisvindelenhed hverken svare på, hvilke informationer de har bedt Messerschmidt udlevere, hvor mange gange de har henvendt sig til ham for at få dem, eller hvad de har tænkt sig at gøre herfra, skriver DR.

Messerschmidt undrede sig ikke

Som reaktion på de mange sager om mulig svindel med EU-midler trak Morten Messerschmidt sig som formand for Dansk Folkepartis gruppe i Europa-Parlamentet i august 2016.

Han blev smidt ud af Dansk Folkepartis ledelse, og få dage efter blev han sygemeldt med stress, efter han i oktober fik et ildebefindende.

Omdrejningspunktet i sagerne er, at EU-støtte er gået til aktiviteter hos Dansk Folkeparti, som muligvis ikke er tilskudsberettiget. Det har blandt andet drejet sig om penge, der er gået til en skonnerttur, politiske kampagner og sommergruppemøder. 

- Når vi har arrangeret de forskellige møder, og hvad der ellers har været, er der ikke på noget tidspunkt, hvor jeg har tænkt at det her, det er i en gråzone eller noget som helst, har Morten Messerschmidt tidligere sagt til TV 2.

Partiet har ad flere omgange betalt penge tilbage til EU. Blandt andet 1,6 millioner kroner i juni 2016. I oktober samme år meldte partiet også ud, at de ville betale endnu flere penge tilbage.

Messerschmidt erkender fejl

Overfor TV 2 erkendte Morten Messerschmidt sidste år i juni, at der har været tale om sjusk.

- Det der er kommet frem, det gør, at man må sige, at der er begået fejl og sjusk, eller hvad du vil kalde det, men ikke noget, som jeg vil betragte som bevidst, sagde han.

Selvom han har erkendt, at han ikke var klar over alle de formelle processer, der førte til den mulige svindel med EU-midler, kritiserer han stadig EU's antisvindelenhed.

Han mener, at det er kritisabelt, at undersøgelsen endnu ikke er afsluttet, og han vil ikke lade sig "tyrannisere af det", fortalte han til TV 2 i sidste uge.

37-årige Morten Messerschmidt sidder fortsat i Europaparlamentet. Han blev i sidste uge valgt som folketingskandidat i Fredensborg-kredsen i Nordsjælland.

Du kan få et overblik over sagen herunder: