BLOG: Pak mørklægningsgardinerne væk, hr. minister

16x9
René Gade vil af med mørklægningsgardinerne inden for dansk politik. Foto: Asger Ladefoged / Scanpix Denmark

BLOG: Kan vi ikke godt regne med, at alle gør deres bedste for at levere et redeligt stykke arbejde med stor gennemsigtighed i befolkningens og nationens interesse? 

Nej, de ministre, politikere og embedsmænd, der ‘sikrer’, at offentlighedsloven i praksis fungerer som et mørklægningsgardin, skaber begrundet mistillid.

Senest har Politiken via en lækket lydoptagelse fra Økonomi- og Indenrigsministeriet afsløret, at en departementschef instruerer sine medarbejdere i, hvordan de kan undgå offentlighed i sager, man ikke ønsker ser offentlighedens lys. Som en tidligere særlig ministerrådgiver og nu politisk kommentator tørt kommenterer sagen i Berlingske Tidende: “Det er usædvanligt, at det bliver sagt så tydeligt, men det er ikke usædvanligt, at det bliver overvejet”.

I mine øjne er den aktuelle sag direkte undergravende for demokratiet og den tillid, der er forudsætningen for et velfungerende folkestyre og embedsværk. Når vi har en offentlighedslov, er det i sagens natur for at sikre åbenhed om de politiske beslutningsprocesser og den offentlige forvaltning, ikke for at rulle mørklægningsgardinerne ned for regeringens magtrum. Sådan fungerer offentlighedsloven bare ikke i praksis, hvis man lytter til nogle af de partier, der var med til at indføre den, men som i dag fortryder - eller hvis man lytter til bl.a. os i Alternativet og Dansk Journalistforbund, der er frustrerede over dens mørklæggende effekt i virkeligheden.

Da jeg i 2015 blev valgt til Folketinget, var jeg ansat som account director i et skandinavisk digitalt bureau. En af mine kolleger på bureauet var min barndomskammerat. Han stod for at købe en afskedsgave til mig, da jeg stoppede og drog mod Borgen - og det blev ‘Mørkelygten’ af Jesper Tynell, der er en stærk, graverjournalistisk bog, som hudfletter de mørke pletter på embedsværkets krop og det politiske system. Min barndomsven er en klog mand, og han kender mig godt - og han vidste, at det var det mørke som ministre, embedsværk og partier kan fremtvinge, som jeg ville ind i politik for at oplyse. Rum for rum, sag for sag - så vi kan få tilliden tilbage og lyst til at kippe med hatten, når vi møder en politiker på gaden.

Men er det egentlig så slemt, at man som ansvarlig embedsmand eller minister ikke vil have, at alle mellemregninger skal ud i offentlighedens søgelys? Nogle gange er det vel i landets bedste interesse og for netop at beskytte samfundet og enkeltborgere, at noget holdes fortroligt? Jamen, det er det da helt sikkert, og i de tilfælde er det da også godt, at der findes fortrolige rum. Det er alle de gange, der er tale om mørklægning for en ministers, en politisk sags, en regerings eller et politisk partis skyld. Når det er for at lukke dårlige sager ned og nedtone betydningen af åbenhed og ærlighed. Det er her, vi skal sige fra. Så det gør vi i Alternativet, det gør jeg - og det skal den enkelte minister gøre, for ellers arbejder vores gode embedsværk videre med fare for at beskytte ministeren og 0-fejlskulturen fremfor samfundet og troen på demokratiet.