Nye forhandlinger i dag: - Situationen er blevet værre i løbet af lørdagen

16x9
Søndag den 15. april forhandles der igen på det kommunale område. Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix

Situationen strammer til i takt med, at tiden løber ud. Parterne har indtil tirsdag den 17. april til at nå til enighed.

12 timers forhandlinger på statens område lørdag førte ikke til en aftale, og søndag må parterne endnu engang mødes i Forligsinstitutionen, hvor forhandlingerne på det kommunale område starter klokken 10.

Anders Bondo Christensen, lønmodtagernes chefforhandler, var lørdag aften skuffet over, at de efter 12 timers forhandlinger ikke havde skabt noget, han kan tage med til forhandlingsbordet søndag. 

- Vi opgiver ikke, men der er langt større risiko for en konflikt nu, siger han.

Spørgsmål om arbejdstid i fokus

Forud for forhandlingerne forsøger FOA-formand Dennis Kristensen at være optimistisk, trods at han i fredags kaldte kommunerne for en "forhandlingsmæssig katastrofe". 

- Kommunerne vandt i 2013 det halve kongerige og prinsessen. Jeg tror, det kommer til at handle om at give noget af det tilbage i dag, siger Dennis Kristensen søndag til TV 2 og fortsætter: 

- Hvis kommunerne har noget, de kan og vil give lærerne, tror jeg, det kan løsne op på forhandlingerne. 

Dennis Kristensen har tidligere åbnet op for muligheden for at lave en aftale udenom kommunerne.

Knasten om lærernes arbejdstid

Diskussionen om lærernes arbejdstid daterer sig tilbage til konflikten i 2013 og de arbejdstidsbestemmelser, der dengang blev formuleret ved en lovindgreb.

Det er ét af de i alt tre punkter, der fylder mest i de samlede forhandlinger. 

De to andre punkter er lønnen og den betalte spisepause.

Ziegler: Situationen er blevet værre

Kommunernes chefforhandler, Michael Ziegler, går ærgerlig til dagens forhandlinger. Han havde håbet, at de på statens område var blevet enige om lønnen lørdag, men det skete ikke. 

 - Tværtimod er situationen blevet værre i løbet af lørdagen, siger han. 

Michael Ziegler siger ligesom Dennis Kristensen, at dagens forhandlinger vil komme til at koncentrere sig om lærerne og deres arbejdstidsregler. 

- Der er et felt mellem dét, lærerne har krævet, og de eksisterende regler, hvor vi skal forsøge at bevæge os. Men vi har allerede strukket os - og hvis ikke det er nok, er det et vanskeligt felt, siger Michael Ziegler. 

Ingen landingsbane i sigte

Nyhedsredaktør på Ugebrevet A4/Avisen.dk, Henny Christensen, forklarer forud for søndagens forhandlinger, at der skal være et klart perspektiv i forhandlingerne, før Forligsmanden endnu engang kan vælge at udsætte konflikten 14 dage. 

Det giver altså kun mening at udsætte konflikten, hvis Forligsmanden reelt kan se en mulighed for, at parterne bliver enige. 

- Forhandlingerne skal landes nu, men der er ingen landingsbane, siger Henny Christensen.

'Fortællingen er altafgørende'

Lykkes det ikke at få aftalen landet, vil "kampen om den efterfølgende fortælling være altafgørende", mener Henny Christensen. Hun forklarer, at det har stor betydning, om man som regering har været med til at redde befolkningen fra en konflikt eller har siddet ved roret, mens den er brudt ud. 

En række målinger har vist, at store dele af befolkningen støtter de kommunalt ansatte. Det kan ifølge Henny Christensen risikere at vende, hvis først konflikten bryder ud, og danskerne møder en virkelighed, hvor operationer udsættes, børnehaver holder lukket, og offentlige transportmidler stopper med at køre.

Situationen strammer til i takt med, at tiden løber ud. Parterne har indtil tirsdag den 17. april til at nå til enighed. Læs her, hvilke seks scenarier de højspændte forhandlinger kan ende med.

Forhandlinger om OK18
28. april
Aftale på statens område
De sidste brikker faldt på plads, da forhandlerne i Forligsinstitutionen også kunne præsentere et forlig på det statslige område.
Hvis ellers parterne stemmer ja til forligsteksterne, så er konflikterne på det offentlige område endeligt afblæst.
28. april
Aftale for hele det regionale område
Tre dage efter parterne indgik en delaftale for nogle faggrupper hos regionerne, lander forhandlerne en aftale for alle 120.000 ansatte på det regionale område.
Dermed er en konflikt på landets sygehuse afværget.
 
27. april
Aftale på det kommunale område
Det første af de tre hovedområder - kommunerne, regionerne og staten - falder helt på plads med en aftale på det kommunale område.
Aftalen indeholder IKKE en aftale om lærernes arbejdstid, sådan somlønmodtagerne havde krævet.
I stedet bliver parterne enige om, at en kommissionen  skal nedsættes for at se på problemet.
25. april
Delaftale hos regionerne
Den første aftale falder på plads i Forligsinstitutionen. Det er en delaftale på det regionale område for 46.000 medarbejdere. Det er blandt andet FOA's medlemmer, mens læger og sygeplejersker stadig står udenfor.
17. april
Konflikten udskydes for anden gang
Forligsmand Mette Christensen udsætter konflikten med to uger mere.
Dermed kan en evt. strejke først bryde ud den 6. maj og en evt. lockout først den 12. maj.
11. april 2018
Forhandlingerne i Forligsinstitutionen genoptages
På dagen, hvor forhandlingerne i Forligsinstitutionen med mægler Mette Christensen genoptages, efter en varslet konflikt blev udskudt, skændes parterne højlydt.

Ifølge formanden for Kommunernes Landsforening, Kristian Wendelboe, er hele den danske model - med mulighed for en strejke og en lockout - i fare, hvis parterne ikke når til enighed. Den udmelding gør formanden for fagforbundet FOA, Dennis Kristensen, rasende.
28. marts 2018
Forligsmand udskyder konflikt
Forligsmanden Mette Christensen, der af Forligsinstitutionen er udpeget til at mægle i konflikten, beslutter at udsætte de varslede konflikter på det offentlige arbejdsmarked.
Det betyder, at den varslede strejke og lockout kan træde i kraft den 22. april og 28. april, hvis parterne ikke når til enighed.
Hvis Forligsinstitutionen melder, at det er umuligt at opnå et resultat, kan konflikten starte fem dage senere. Og så vil strejke og lockout begynde samtidig.
Forligsmanden kan også for sidste gang vælge at udskyde konflikten yderligere i 14 dage.
7. marts 2018
Varsling af lockout
Staten, regioner og kommunerne varsler hver for sig lockout i staten startende den 10. april.
Ved lockout bliver lønmodtagere af deres arbejdsgivere udelukket for at kunne komme på arbejde.
2. marts 2018
Varsling af strejke
Lønmodtagerne varsler strejke den 4. april 2018, efter parterne den 1. marts var til møde i Forligsinstitutionen.
Den 28. februar 2018 klokken 23.59
Forligsmand skal mægle
Klokken 23.59 løber tiden ud for forhandlingerne om en ny overenskomst for de offentligt ansatte.
Derfor overgår forhandlingerne ved midnat mellem den 28. og 29. februar til Forligsinstitutionen og forligsmand Mette Christensen, der skal forsøge at mægle mellem de stridende parter.
15. december 2017
Krav sendt til minister
Lønmodtagerorganisationerne fremsender deres overenskomstkrav til Moderniseringstyrelsen – og de statslige arbejdsgivere kvitterer med deres modkrav.
Samtidig sætter fagforeningerne forhandlingerne på standby for de 180.000 ansatte i staten, indtil der kommer skub i forhandlinger om lærernes arbejdstid.
12. december 2017
OK18 bliver skudt i gang
Der bliver udvekslet krav på kommunernes og regionernes område, og de offentlige overenskomstforhandlinger (OK18) er dermed skudt i gang.