Løkke banker LA og K på plads - afviser at bruge konfliktpenge på skattelettelser

Finansordførerne for LA og K mener, at pengene bør gives tilbage til borgerne, så dem med ekstraudgifter til eksempelvis børnepasning kompenseres.

Hvis der kommer konflikt, skal de mange penge, staten sparer i lønudgifter, ikke bruges på skattelettelser.

Det siger statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), efter Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti tirsdag har sået tvivl om regeringens linje.

Lars Løkke Rasmussens meldte tirsdag morgen ud, at de cirka 250 millioner kroner, staten dagligt sparer i lønudgifter i tilfælde af en storkonflikt, skal gå til en særlig velfærdspulje.

Men finansordførerne for Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har siden givet udtryk for, at pengene bør gå til skattelettelser eller føres tilbage til borgerne som et engangsbeløb.

Det kommer dog ikke på tale, slår statsministeren fast efter spørgetimen i Folketinget tirsdag.

- Man kan ikke udelukke, at der kommer en konflikt, og der ønsker jeg at gøre det krystalklart, at regeringen ikke ønsker at tjene på en arbejdskonflikt, siger Lars Løkke Rasmussen.

- Det er regeringens politik, og det gælder alle regeringens tre partier, tilføjer han.

Vil hellere give skattelettelser

Det er et tweet fra Det Konservative Folkepartis finansordfører, Rasmus Jarlov, der har synliggjort uenighederne.

- Sparede udgifter fra lockout bør gå til lavere skat. Borgerne vil få ekstra udgifter, når de eksempelvis ikke kan få passet deres børn. Underligt hvis de eneste, som skal holdes skadesløse, skal være de offentligt ansatte, mens udgifterne tørres af på skatteyderne, skriver Rasmus Jarlov på Twitter.

Han er dog efterfølgende blevet undsagt af sit eget parti.

- Dette var en lidt for hurtig personlig holdning fra Rasmus Jarlov. Konservative støtter selvfølgelig Løkkes velfærdspulje. Vores kamp for skattelettelser er meget vigtig - men skal ikke blandes sammen med OK18, skriver Det Konservative Folkepartis officielle profil på Twitter.

Liberal Alliances finansordfører, Joachim B. Olsen, siger til TV 2, at han mener, pengene bør føres tilbage til skatteyderne som et engangsbeløb.

Han understreger, at han tager stilling til en principiel problemstilling, og at han ikke spekulerer i, om staten kan tjene penge på en storkonflikt.

- Når borgerne betaler skat for at modtage nogle ydelser, og de ikke modtager de ydelser, så bør de få deres penge tilbage, siger Joachim B. Olsen til TV 2.

- Det er ikke anderledes, end når man køber en vare uden at modtage den, så har man ret til at få pengene tilbage, tilføjer han.

Løkke: Jeg ved bedst

Tilbage hos statsministeren siger Lars Løkke Rasmussen, at han håber, en storkonflikt kan undgås.

Men skulle den komme, er det vigtigt for ham, at de afsatte lønkroner bruges til det oprindelige formål. Det er ifølge Lars Løkke Rasmussen at få løst velfærdsopgaver og ikke at give skattelettelser.

Derudover tilføjer han, at der ikke kan gives permanente skattelettelser for et engangsbeløb, som besparelsen vil være.

Direkte adspurgt, hvad han siger til meldingerne fra de to øvrige regeringspartier, siger Lars Løkke Rasmussen:

- Jeg repræsenterer den borgerlige-liberale regering, så jeg er vel den, der er bedst til at finde ud af, hvad der er godt at gøre i den her situation.

Han vil ikke blande sig i, hvordan kommunerne og regionerne bruger de penge, de eventuelt kommer til at spare.

Langballe: Derfor vil Løkke lave velfærdspulje

Ifølge TV 2s politiske redaktør, Anders Langballe, forsøger statsministeren med sin forsikring om en velfærdspulje at lægge låg på en debat.

Ifølge Anders Langballe handler det om, at regeringen vil undgå en debat om, at der fra regeringens side spekuleres i en konflikt.

I 2013 sparede kommunerne en del penge under lockouten af lærerne, fordi de ikke skulle udbetale løn til dem. Denne gang vil Lars Løkke Rasmussen med velfærdspuljen aflive spekulationer om, at regeringen håber på en konflikt for at spare penge.

- Udmeldingen kommer for at forsøge at signalere, at der ikke tænkes i det her og for på en eller anden måde at gøre sig populær hos befolkningen, siger Anders Langballe.

Han hæfter sig ved, at flere meningsmålinger blandt danskerne klart bakker op om de offentligt ansatte i de tilspidsede forhandlinger.

Der er dermed pres på regeringen, og det er derfor, Lars Løkke Rasmussen tirsdag slår fast, at de sparede penge skal gå til velfærd.

- Det er et lille forsøg – måske det eneste statsministeren kan gøre i den her situation – på ikke at komme til at fremstå som den helt onde mand i det her game, lyder vurderingen fra Anders Langballe.

I alt er omkring 440.000 offentligt ansatte i stat, kommuner og regioner ramt af et lockoutvarsel, der træder i kraft fra den 28. april, hvis ikke der findes en løsning. De strejkevarsledes konflikt begynder den 22. april.