Nye tal for indvandrere på kontanthjælp - en katastrofe, mener minister

16x9
Der skal stilles hårde krav til de mennesker, der kommer til Danmark, mener Troels Lund Poulsen (V). Foto: Michael Bothager / Scanpix Denmark

Uacceptabelt, at der findes borgere, som i over 10 år har modtaget kontanthjælp, mener Troels Lund Poulsen.

Nye tal fra Beskæftigelsesministeriet viser, at borgere, der har fået kontanthjælp i mindst 10 år, og som har modtaget mest i offentlige ydelser, årligt har fået omkring 300.000 kroner.

Af dem er cirka halvdelen ikke-vestlige indvandrere. Og det er for mange, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

- Det er intet mindre end en katastrofe. Det betyder, at hverken de eller potentielt deres børn får Danmark ind under huden og dermed bliver tilknyttet det danske samfund, fordi de ikke er på arbejdsmarkedet, siger Troels Lund Poulsen.

Der skal ifølge ministeren stilles hårde krav til de mennesker, der kommer til Danmark. Eller til dem, der er på en offentlig ydelse.

Udgifter vil falde

I sidste måned viste en ny beregning fra Finansministeriet, at ikke-vestlige indvandrere i 2015 kostede statskassen cirka 36 milliarder kroner.

To andre analyser fra Finansministeriet viste dog en positiv udvikling i både lønmodtagerbeskæftigelsen og antallet af offentligt forsørgede.

Ikke-vestlige indvandreres beskæftigelsesfrekvens er steget med mere end danskeres og vestlige indvandreres frekvens.

En del af fremgangen skyldes ifølge finansminister Kristian Jensen (V) stramninger på udlændingeområdet. Han nævnte 225-timers-reglen, integrationsydelsen og den nye IGU-uddannelse i den forbindelse.

Og finansministeren regner med, at udgifterne til ikke-vestlige indvandrere fremover vil falde. Troels Lund Poulsen er enig i den betragtning.

- Vi kan se, at dem, som er kommet hertil de seneste to-tre år, har en højere arbejdsfrekvens, end vi har set tidligere, siger Troels Lund Poulsen.

Kontakt belønning

I regeringens ghettoudspil, som skal afvikle ghettoerne i 2030, er der initiativer, som skal få flere ikke-vestlige indvandrere ud på arbejdsmarkedet.

Blandt andet får kommuner, der kan få indvandrere og efterkommere med ikke-vestlig baggrund i arbejde, en kontant belønning.

Det udløser også kroner og øre, hvis elever med ikke-vestlig baggrund består eller får højere karakterer end gennemsnittet af den samme gruppe året før.

- Vi skal have folk til at blive en aktiv del af samfundet. Det bliver man ikke, hvis alle ens naboerne er på passiv forsørgelse, siger Troels Lund Poulsen.