BLOG: Vi skal pakke Barnepigestaten væk!

16x9
Skal de usunde varer pakkes væk i supermarkederne? Foto: Shutterstock

BLOG: Forestil dig, at du går ind i et supermarked.

De usunde varer skal gemmes væk. Om bag disken med dem, for så opdager du dem nok ikke, og så kommer du ud af supermarkedet med en pose fuld af kun sunde og nærende fødevarer.

Spørgsmålet, vi er nødt til at spørge os selv om, er, om supermarkederne og kioskejerne virkelig skal begynde at gemme varer for forbrugerne, som politikerne ikke mener, at forbrugerne skal forbruge? Er vi ikke nødt til at insistere på, at borgere i dette samfund, må have friheden til selv at vælge hvad de vil forbruge, også selvom det måtte inkludere usunde ting?

Socialdemokratiet er kommet med et udspil om, at kiosker og supermarkeder skal gemme cigaretter helt væk. De vil have tobak ind under disken, i håbet om at færre borgere så køber dem.

Hvilket samfund er det, vi er ved at bygge? At bede private virksomheder om at gemme særlige varer væk, virker fuldstændig fjollet.

Misforstå mig ikke. Jeg synes ikke, rygning er godt. Men det er da noget, voksne myndige mennesker selv må tage ansvar for, og når det kommer til børn, så er det noget, deres forældre må tage ansvaret for. Det er absurd, at politikere forsøger at pakke borgerne ind i vat ved at ville gemme særlige forbrugsvarer af vejen.

Som liberal går jeg ikke ind for adfærdsregulering af myndige borgere. Vi skal selv tage ansvar for vores liv. Det er ikke statens opgave. Folk må leve deres liv helt som de vil – også selvom det inkluderer rygning eller andre usunde vaner, som ikke nødvendigvis forlænger livet, men som måske øger livskvaliteten.

I stedet for at gemme alle de her varer væk, så forslår jeg, at vi i stedet gemmer barnepigestaten helt væk.