Flertal vil ændre på krav til førtidspension: - Nu skal det her stoppe

Reglerne for tildeling af førtidspension er for uklare, mener politikerne. De er klar med mere præcise regler, der træder i kraft 1. juni.

Det kan ikke være rigtigt, at personer som Ulla Astrup Jensen, der ikke selv kan løfte sit hoved, ikke kan få en førtidspension.

Det mener et flertal på Christiansborg, der netop nu kigger på den reform, der har fået tildelingen af førtidspensioner til at rasle ned siden 2013.

- Folk, der er nedslidte og slet ikke har nogen mulighed for at arbejde, de skal jo have mulighed for at få en førtidspension. Alt andet kan vi ikke være bekendt, siger beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til TV 2.

Det vil vi ikke være med til. Det går simpelthen ikke mere

Leif Lahn, beskæftigelsesordfører for Socialdemokraterne

- Det går simpelthen ikke mere

I TV 2 dokumentaren ”Drømmen om førtidspension: Reformens konsekvenser” fortæller Ulla Astrup Jensen fra Struer om sin forgæves kamp for at få en førtidspension.

- Folk, der har øjne i hovedet, kan jo se, at jeg ikke kan arbejde. Hvad kan jeg lave? spørger hun.

Hendes hoved kan ikke rettes op, og hendes hage hviler på brystet. Hun har Parkinsons, der gør det svært at huske, og den sjældne sygdom skoliose, der gør ryggen skæv.

Ulla Astrup kan ikke løfte sit hoved højere end dette. Alligevel mener Struer Kommune, at hun kan passe et arbejde.
Ulla Astrup kan ikke løfte sit hoved højere end dette. Alligevel mener Struer Kommune, at hun kan passe et arbejde. Foto: TV 2

Alligevel har Struer Kommune vurderet, at hun ikke er for syg til at arbejde. Og det er talrige af den slags eksempler gennem årene, der nu får forligspartierne bag den udskældte reform til at ændre i lovteksten.

- Det vil vi ikke være med til. Det går simpelthen ikke mere, siger beskæftigelsesordfører for Socialdemokratiet Leif Lahn.

- Nu skal det her stoppe.

Reform af førtidpension

Helt kort:

Reformen trådte i kraft i 2013, og betyder, at:

Personer under 40 år ikke kan få førtidspension, medmindre kommunen vurderer, at det er formålsløst at forsøge at udvikle deres arbejdsevne.

Det gør man i de såkaldte ressourceforløb, der foreksempel er kurser, beskæftigelsesforløb og frivilligt arbejde.

Kilde: Beskæftigelsesministeriet.

Reglerne skal skærpes

For at løsne loven lidt op, vil forligspartierne stramme ordlyden i paragrafferne.

- Vi var ikke gode nok til at sikre, at den hensigt, der var blandt det politiske flertal, også førte til, at loven var klar nok. Der har været uklarheder i forhold til den lovgivning, der gælder, og det retter vi op på nu, siger Troels Lund Poulsen til TV 2 med henvisning til, at nogle kommuner har tolket loven sådan, at en borger skulle igennem et ressourceforløb, inden kommunen kunne tilkende en førtidspension.

 Vi var ikke gode nok til at sikre, at den hensigt, der var blandt det politiske flertal, også førte til, at loven var klar nok

Troels Lund Poulsen, beskæftigelsesminister

- Vi har  set eksempler på, at der er nogen, der ikke har nogen arbejdsevne overhovedet. Og der giver det jo ikke mening at sende dem i et langt ressourceforløb. Der skal der være mulighed for at tilkende en førtidspension med det samme, siger Troels Lund Poulsen.

Lovforslaget, der fremsættes i næste uge, vil derfor tage fat om to ting:

  1. Det skal præciseres, at en borger ikke nødvendigvis skal igennem et ressourceforløb, før kommunen kan tilkende førtidspension.
  2. Og så skal det præciseres, at kommunen fremover kun skal tilbyde ressourceforløb, hvor der er en realistisk forventning om, at borgeren kan udvikle sin arbejdsevne.

Da flertallet er på plads, forventes lovændringerne at træde i kraft fra 1. juni i år.

Derudover vil forligspartierne, der består af Socialdemokraterne, Socialistisk Folkeparti, Radikale Venstre, Det Konservative Folkeparti og Liberal Alliance, se på hele reformen, når den endelige konklusion på en igangværende evaluering ligger klar. Det forventes i april.