DF vil indføre voksenattester - organisationer bakker op om ideen

- Der er desværre nogle brodne kar, og det er dem, vi gerne vil fange, forklarer DF-ordfører om nyt forslag.

Når børnehaver og vuggestuer skal ansætte nye pædagoger, kan de indhente de såkaldte børneattester for at få opklaret, om ansøgerne til jobbet tidligere har begået krænkelser mod børn.

Men når plejehjem eller bosteder for handicappede skal have nye medarbejdere, har de ikke samme mulighed.

Og det skal der laves om på, hvis det står til Dansk Folkeparti.

Partiet foreslår, at der indføres en voksenattest, som fremover skal fremvises ved ansættelse i hjemmeplejen, på bosteder og på plejehjem. Attesten vil betyde, at domme for eksempelvis seksuelle overgreb, vold og tyveri vil være synlige for en potentiel arbejdsgiver i mindst 10 år.

- Det skal være et forebyggelsesværktøj, siger handicapordfører Karina Adsbøl (DF).

- Hver dag er der mange fantastiske medarbejdere, der går på arbejde i pleje- og omsorgssektoren. Men der er desværre også nogle brodne kar, og det er dem, vi gerne vil fange med det her.

Afstemning

Organisationer: Positivt

Dansk Folkepartis forslag kommer, efter det blandt andet er blevet afdækket, hvordan en mand, der havde afsonet fængselsstraf for et voldeligt seksuelt overgreb i år 2000, ni år senere fik job i hjemmeplejen i Roskilde, hvor han begik nye overgreb.

Som loven er skruet sammen i dag, kan eksempelvis hjemmeplejen kun indhente almindelige straffeattester på kommende ansatte. Og her vises kun straffe, der går fem år tilbage i tiden.

Dansk Folkepartis forslag bliver positivt modtaget af blandt andet fagforeningen FOA, der organiserer plejepersonale.

Karen Stæhr, sektorformand i FOA, er positivt stemt overfor forslag om voksenattester.

- Det er noget, vi gerne vil i dialog om. Ikke sådan forstået, at vi bare siger, at det her er den eneste model, der kan fungere. Men når jeg er positiv, handler det om, at borgere, der er svage og afhængige af hjælp, skal have tillid til, at medarbejderen ikke begår overgreb eller berigelseskriminalitet i deres hjem, siger Karen Stæhr, der er sektorformand i FOA.

Samme toner kommer fra Anni Sørensen, formand for foreningen LEV, en interesseorganisation for udviklingshæmmede.

Anni Sørensen, formand for foreningen LEV, mener at voksenattester er en god ide.

- Som udgangspunkt er vi i LEV positivt stemt overfor en sådan voksenattest. Den kan vi se muligheder i i forhold til at forebygge gentagelsestilfælde. Det er selvfølgelig vigtigt at sige, at langt det meste personale, der arbejder med udviklingshæmmede, er dygtige. Og her vil en ny voksenattest ikke have nogle konsekvenser.