BLOG: Vi skylder stadig Godhavnsdrengene en undskyldning

16x9
Pia Olsen Dyhr frygter, at staten begynder at lide af ansvarligt hukommelsestab. Foto: Ida Marie Odgaard / Scanpix Denmark

BLOG: Godhavnsdrengene kan fra i dag gå rettens vej i kampen for en anerkendelse af et i sin tid massivt myndighedssvigt.

Hvad forbinder du med et børnehjem? Jeg tænker selv omsorg, kærlighed og et trygt og rart sted at være.

Det er ikke de ord, Poul-Erik Rasmussen automatisk forbinder med et børnehjem. Som barn boede han på børnehjemmet Godhavn, et helvede på jord, hvor manglende omsorg, fysisk og psykisk vold, overmedicinering og seksuelle overgreb var en del af dagligdagen. 

Det er i dag mere end 50 år siden, Poul-Erik hver dag kunne stå op med en frygt for, hvad hverdagen dog måtte bringe af grufuldheder. På drengenes skema var dansk og matematik erstattet af vanrøgt og misbrug.

Kan det ikke lade sig gøre at give mennesker som ham en undskyldning?

De tre år, Poul-Erik brugte på børnehjemmet, må på frygtelig vis være brændt fast på nethinden. Drengene glemmer ikke de år.

Når regeringen afviser at give en undskyldning, frygter jeg, at staten begynder at lide af ansvarligt hukommelsestab. Som institution har staten i dette tilfælde fejlet, og det må vi erkende. Vi skylder disse mennesker en undskyldning, og jeg har uendeligt svært ved at se, hvorfor den er så svær at give.

Mange af børnene havde mistet deres forældre. Det var deres tragiske indgang til livet. Her er og var det samfundets opgave at gribe dem. Derfor er det heller ikke til at bære, når de fortæller om deres tid på et børnehjem, hvor folk gudhjælpemig tævede dem.

I dag har vi taget det første skridt i en rigtig retning. Folketinget har vedtaget en lov, der fjerner forældelsesfristen i sager, hvor børn er blevet misbrugt seksuelt og udsat for groft myndighedssvigt. SF har sammen med andre kæmpet for, at folk som Poul-Erik kan forsætte deres kamp for retfærdighed ved en domstol.

Men børnene, som blev udsat for disse forfærdelige og systematiske overgreb, har stadig krav på en undskyldning. Vores nabolande Norge og Sverige har for længst sagt undskyld i lignende sager. Danmark burde gøre det samme.