Minister: Familiesammenføring skal være sværere for udlændinge

Regeringen vil indføre nye krav, der gør familiesammenføring lettere for danskere og sværere for udlændinge.

Regeringen og udlændingeminister Inger Støjberg (V) vil med nye integrationskrav gøre det sværere for udlændinge at få familiesammenføring i Danmark. Samtidigt vil de gøre det lettere for udlandsdanskere at få en ægtefælle bragt til Danmark. Det skriver Jyllands-Posten.

Det er det såkaldte indflytningskrav, som regeringen vil erstatte med seks betingelser for at få familiesammenføring. Disse betingelser gør familiesammenføring mere udfordrende at få, for personer der ikke er integrerede.

- Vi skal sikre, at de personer, der bliver familiesammenført til Danmark, reelt bliver integreret og kommer til at bidrage til samfundet, siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Svarer til engelsk for danskere i 10. klasse

Liberal Alliances udlændingeordfører Laura Lindahl uddyber og fortæller til TV 2, hvem der ikke skal have lov til at have sin ægtefælle med til Danmark:

Det er de mennesker, som bor i Danmark, men som ikke er integreret i det danske samfund. Det er fuldstændigt afgørende, at når man bor i Danmark, så er man en integreret del, hvis man oven i hatten vil have sin ægtefælle til Danmark, og vi også skal have en tro på, at man selv kan få integreret sin ægtefælle, siger hun til TV 2.

- Hvis du ikke er integreret i det danske samfund, så kan du ikke få din ægtefælle til Danmark, siger Laura Lindahl.

Hun oplyser, at dansk på niveau 3 svarer til engelsk i 10. klasse for danskere:

- Så for os, hvor engelsk er et fremmedsprog - dét, vi stiller krav til ,svarer til det engelsk, vi kan, når vi går ud af 10. klasse. Man kan godt synes, at det er skrapt, men vi synes, det er ret vigtigt, at man kan det danske sprog.

Skal opfylde fire af seks betingelser

Tilknytningskravet har gjort det udfordrende for udlandsdanskere at tage deres udenlandske ægtefælle med hjem til Danmark. Derfor vil regeringen altså skrotte dette krav.

I stedet skal en person opfylde minimum fire af de seks nye betingelser, hvis vedkommende skal få godkendt familiesammenføring. Betingelserne består blandt andet af, at personer, der søger om familiesammenføring, skal bestå en prøve i dansk på et relativt højt niveau.

Derudover skal personen og ægtefællen opfylde mindst tre af fem andre krav, der blandt andet omhandler beskæftigelse og uddannelse.Regeringen vil herudover foretage yderligere stramninger, hvor det blandt andet skal være umuligt at få familiesammenføring, hvis man bor i et udsat boligområde.

Radikale: Uddannelsessnobberi

Disse nye krav vil næsten gøre det umuligt for visse personer at få familiesammenføring. Det vurderer forskningsdirektør i VIVE Torben Tranæs.

- Det vil helt klart gøre det sværere - grænsende til det umulige - at få en ægtefælle hertil for personer, der er meget lidt integrerede, siger han til Jyllands-Posten.

Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet er positive, men De Radikale er ikke begejstrede og kalder forslaget for uddannelsessnobberi.

Her er de seks krav

Ifølge Jyllands-Posten er kravene:

- Personen, der søger familiesammenføring, skal bestå en prøve i Dansk 3 (dette er et ufravigeligt krav).

- Personen, der søger familiesammenføring skal have haft arbejde eller været selvstændig i mindst fem år i Danmark.

- Personen, der søger familiesammenføring, skal have mindst fem års uddannelse i Danmark.

- Personen, der skal familiesammenføres til Danmark, skal have haft fuldtidsbeskæftigelse eller egen virksomhed de seneste tre af fem år.

- Personen, der skal familiesammenføres til Danmark, skal have været i gang med en uddannelse i mindst et år på et niveau svarende til end dansk videregående uddannelse eller en dansk erhvervsuddannelse