Pia Kjærsgaard om tavs politiker: - De er det største parti, de burde gøre det anderledes

​​Medierne er for unuancerede til, at det giver mening at stille op til interview, mener Socialdemokratiets Henrik Sass Larsen.

Er det som politiker i orden at boykotte pressen flere måneder af gangen og kun at stille op til interview én gang i kvartalet?

Det er spørgsmålet, som lige nu skaber debat i den danske medieverden og blandt politikerne på Christiansborg.

- Man kan jo ikke forlange at få sit totale partiprogram bragt videre, med mindre man betaler Reimer Bo for at sidde med en mikrofon og nikke en gang i mellem, siger Folketingets formand, Pia Kjærsgaard (DF), til TV 2.

Debatten er født, efter Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen har meddelt, at han kun ønsker at give interview til det danske pressekorps én gang hver tredje måned.

Det har lørdag ikke været muligt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen selv, men i et interview, som den tidligere DR-vært Reimer Bo Christensen er blevet betalt for at lave af Socialdemokratiet, forklarer han det sådan her:

- Det, som vi mangler nogle gange, er at fortælle, hvad vi står for. Hvad meningen egentlig er med den politik, som vi fremlægger. Det, vi så har konstateret er, at det kan vi på en lang række områder faktisk ikke få lov til, siger han.

Nutidens medier går i en ”meget angribende position”, der gør, at politikerne ikke får mulighed for at tale ud, hævder S-politikeren.

- Selve forudsætningen for, hvad det er, at vi snakker om, det er den, der er blevet fjerne de her år.

Henrik Sass Larsen bliver interviewet af Reimer Bo til Socialdemokratiets eget medie. Video: Elisabeth Thiis

DF: Mærkelig måde at gøre det på

Pia Kjærsgaard har trådt Christiansborgs gange i 34 år. Og selvom hun anerkender, at det på nogle punkter er blevet sværere at få sin politik ud i medierne, synes hun ikke, at Henrik Sass Larsen har ”helt ret”.

- Socialdemokratiet er landets største parti. De har ret mange ambitioner. Måske skulle de ikke lige gøre det på den måde, siger hun.

Men det er blevet hårdere på Christiansborg, fastslår Pia Kjærsgaard. Der er kommet flere medier og flere journalister, som alle vil være først med historien.

- Journalisterne er langt fremme i skoene i forhold til at være de første, der er fremme med nyheden. Og så bliver nyheden måske ikke så underbygget. Det er stress på, og som politiker kan man godt føle, at man ikke er kommet ud med hele budskabet. Man er blevet afbrudt nogle gange. Ikke altid dog, siger Pia Kjærsgaard.

Chefredaktør til Sass: Arrogant

Lisbeth Knudsen, der er chefredaktør og direktør for Mandag Morgen, kalder beslutningen arrogant.

- Det er befriende, at Henrik Sass Larsen giver stemme til en kritisk debat om den politiske journalistik, selv om den personlige konsekvens, han drager, er forkert og arrogant, skriver hun i en skriftlig kommentar til TV 2.

- Han har en position og erfaring, der forpligter ham til som ledende politiker at tage kampen op, hvis han vil ændre forholdene. Demokrati handler om, at meningerne udfordres og brydes i det offentlige rum.

Afstemning

Forsvarer partifælle

Mens det for TV 2 ikke har været muligt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen, har Socialdemokratiets Mogens Jensen lagt vejen forbi mikrofonen.

- Det er svært at få lov til at præsentere sin politik i hele sit omfang. Det er de korte formater, 20 sekunder, man har til at udtale sig i, siger han til TV 2.

Men pressen har nyhedskriterier, som vi arbejder efter, og det skal jo ikke bare være mikrofonholderi?

- Nej, det skal bestemt ikke være mikrofonholderi. Vi hylder en fri, åben og demokratisk presse. Men det forudsætter, at de politiske partier kan få lov at præsentere idéer og forslag, siger Mogens Jensen.

Mens det for TV 2 ikke har været muligt at få en kommentar fra Henrik Sass Larsen, har Socialdemokratiets Mogens Jensen lagt vejen forbi mikrofonen. Video: Elisabeth Thiis

- Derfor ser du også i dag, at man går andre veje og bruger sociale medier, laver egne medier, hvor man præsenterer synspunkter. Det er en reaktion på, at mulighederne i den eksisterende presse ikke er god nok.

At Henrik Sass Larsen kun ønsker at stille op én gang i kvartalet er ”hans valg”, siger Mogens Jensen.

En forside på Berlingske Søndag

Beslutningen om ét interview i kvartalet høster kritik fra både SF, Det Konservative Folkeparti, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Pia Kjærsgaard noterer sig dog, at den kontroversielle udmelding har bragt ham taletid – og rigeligt af den.

- Når han så stiller op fire gange om året, så står I der jo alle sammen. Så kan han vel få forsiden af søndagens Berlingske og flere sider inde i avisen – eller i Politiken, Jyllands-Posten, eller hvad ved jeg. Måske også nogle tv-aviser, og det er jo egentlig også meget smart, siger hun til TV 2.

Debatten fortsætter søndag i magasinet Presselogen på TV 2 News og TV 2 Play, hvor et panel bestående af chefredaktører på landets medier debatterer den politiske journalistik.